Pestovanie, ošetrovanie, zber, konzervácia i doprava kukurice na zrno sú vo veľkovýrobných technológiách plne prepracované a mechanizačne zabezpečené. Zásluhou využívania systémových a účinných herbicídov, ako aj racionálnym využívaním techniky pre redukované obrábanie pôdy a sejbu, došlo aj k zvýšeniu efektívnosti a rentability výroby zrna kukurice.
Kukurica siata na zrno je plodinou s veľmi významnými hospodárskymi vlastnosťami, na základe ktorých sa využíva na výrobu širokého spektra potravín, krmív i biopalív. Tri štvrtiny celosvetovej produkcie sa využíva na kŕmenie, zvyšok na konzum, priemyselné spracovanie a ako osivo. Prevažná časť zrna sa využíva ako jadrové krmivo, je hlavným komponentom kŕmnych zmesí pre ošípané a hydinu. Skŕmujú sa aj celé zoštorované šúľky buď odlistené (CCM) alebo neodlistené (LKS). Odlistené zošrotované šúľky (CCM) obsahujú 6 – 7% vlákniny, a preto sú vhodné na kŕmenie monogastrických zvierat. Neodlistené zošrotované a silážované šúľky (LKS) obsahujú až 10-15% vlákniny a sú vhodné najmä pre polygastrické zvieratá. Na kŕmenie okrem kukuričného zrna sa používa aj kukurica na zeleno a siláž.
Viac v RN č. 36
Prof. dr. Ing.RICHARD POSPIŠIL,
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre