Blížia sa veľkonočné sviatky, kedy aj na Slovensku stúpa záujem o jatočné jahňatá ako také, resp. o ich mäso, ktoré sa už tradične pripravuje na rôzny spôsob aj v našich kuchyniach. Aj keď stále platí, že väčšina tzv. veľkonočných jahniat sa vyváža do zahraničia (najmä do Talianska), možno s radosťou konštatovať, že stále viac mäsa jahniat sa spotrebuje aj na Slovensku.
Žiaľ, podľa štatistických údajov, oficiálne vykazovaná spotreba ovčieho mäsa na osobu a rok na Slovensku je len na úrovni necelých 0,2 kg, čo je žalostne nízke číslo. V mnohých krajinách Európy a sveta je spotreba ovčieho mäsa neporovnateľne vyššia.
Z členských krajín Európskej únie je napríklad v spotrebe ovčieho mäsa na prvom mieste Grécko so spotrebou 12,3 kg a Veľká Británia so spotrebou 4,7 kg. Aj v krajinách ako Austrália a Nový Zéland, z ktorých sa aj na Slovensko dováža jahňacie mäso za dumpingové ceny, je spotreba ovčieho mäsa výrazne vyššia (7,4 kg, resp. 4,4 kg). Pre zaujímavosť, najvyššiu spotrebu ovčieho mäsa na obyvateľa vo svete vykazuje Mongolsko so spotrebou až 45,1 kg. V tejto súvislosti treba ale konštatovať, že aj v niektorých ovčiarsky vyspelých krajinách EÚ (Veľká Británia, Francúzsko...) majú problémy s klesajúcou spotrebou ovčieho mäsa, a preto prijali množstvo opatrení podporujúcich vyššiu spotrebu tejto vzácnej komodity. Podobne aj na Slovensku ovplyvňuje nízku spotrebu ovčieho mäsa celý rad faktorov.
Napriek tomu, že Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ale aj mnohí progresívni chovatelia oviec (predaj z dvora) urobili v posledných rokoch veľa pre zvýšenie spotreby ovčieho mäsa, stále sa nedarí zvýšiť spotrebu podľa predstáv zainteresovaných inštitúcií. Možno predpokladať, že jednou z príčin je aj slabšia informovanosť potenciálnych konzumentov ovčieho mäsa o pozitívnych vplyvoch konzumácie ovčieho, najmä jahňacieho mäsa, a to najmä pri mladšej skupine obyvateľstva.
Celý článok prof. RNDr. Milana Margetína, CSc. z SPU v Nitre a NPPC - VÚŽV Nitra je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 16.