14.11.2016 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Získavanie a spracovanie kobylieho mlieka

Získavanie a spracovanie kobylieho mlieka nie jednoduché. Ide o malé a citlivé výrobné odvetvie. Redaktori nemeckého poľnohospodárskeho časopisu Agrarmagazin navštívili žrebčín Meura s chovom plemena hafling v Durýnsku.

Hafling pochádza z tyrolských Álp (Rakúsko), kde pravdepodobne vznikol krížením malých horských plemien a orientálnych koní. Z európskych plemien sa hafling označuje ako najviac adaptabilný, jeho využitie je všestranné. A ako funguje získavanie a spracovanie kobylieho mlieka v žrebčíne Meura?

Hospodárenie v Meura

  • Dobré hospodárenie je základným predpokladom v žrebčíne.
  • Väčšina koní stojí vo veľkej výbehovej stajni s hlbokou podstielkou.
  • Každý deň sa podstiela a kŕmi.
  • Asi každých 8 týždňov sú stajne kompletne vyčistené od hnoja a najmenej dvakrát ročne vystriekané a dezinfikované.
  • Žrebce sú ustajnené v osobitnej stajni s jednotlivými boxmi.
  • Všetky kone prichádzajú každý deň na jednu z veľkých pastvín okolo žrebčína. Ak to počasie dovolí, aj v zime.
  • Ročníky žriebät, teda dvoj- a trojročné zvieratá pobehujú celé leto na pastvinách ohradených lesom alebo inými možnosťami úkrytu.
  • Zvieratá vyrastajú na suchých a skromných stanovištiach celkom prirodzene bez jadrového krmiva. Tak si môžu dobre upevniť svalstvo a aj celý pohybový aparát.

 

Príprava na dojenie kobýl

  • Vyrovnanosť a pokoj koní je dôležitý. Len potom sa dajú kobyly dojiť.
  • Už počas výcviku sú kobyly, na ktorých sa aj jazdí, pripravované na dojenie.
  • Zvykajú si na to, že sú chytané za vemená. To musí byť pre kobyly samozrejmosťou.
  • V nasledujúcom kroku sú umiestnené na dojace stanovištia dojárne a tam dostanú jadrové krmivo. Len ešte nie sú dojené.
  • Ak sú už zvyknuté na okolie a hlučné kulisy, nasledujú ďalšie pracovné kroky.
  • Na krátkej ceste z čakárne na dojace miesto sa m nasadí ohlávka.
  • Tam stoja potom voľne, bez priviazania na svojom mieste, až kým neskončí dojenie a dostanú podľa telesnej kondície svoju dávku jadrového krmiva.
  • Celý priebeh dojenia, včítane dôkladného očistenia vemena, trvá u zvieraťa len 3 až 5 minút.
  • Každá kobyla dá počas dojenia 0,5 až 1,5 l mlieka.
  • Po dojení môžu kobyly ísť opäť k svojim žriebätkám.

Celý článok si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 46.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down