Získavanie a spracovanie kobylieho mlieka nie jednoduché. Ide o malé a citlivé výrobné odvetvie. Redaktori nemeckého poľnohospodárskeho časopisu Agrarmagazin navštívili žrebčín Meura s chovom plemena hafling v Durýnsku.
Hafling pochádza z tyrolských Álp (Rakúsko), kde pravdepodobne vznikol krížením malých horských plemien a orientálnych koní. Z európskych plemien sa hafling označuje ako najviac adaptabilný, jeho využitie je všestranné. A ako funguje získavanie a spracovanie kobylieho mlieka v žrebčíne Meura?
Hospodárenie v Meura
- Dobré hospodárenie je základným predpokladom v žrebčíne.
- Väčšina koní stojí vo veľkej výbehovej stajni s hlbokou podstielkou.
- Každý deň sa podstiela a kŕmi.
- Asi každých 8 týždňov sú stajne kompletne vyčistené od hnoja a najmenej dvakrát ročne vystriekané a dezinfikované.
- Žrebce sú ustajnené v osobitnej stajni s jednotlivými boxmi.
- Všetky kone prichádzajú každý deň na jednu z veľkých pastvín okolo žrebčína. Ak to počasie dovolí, aj v zime.
- Ročníky žriebät, teda dvoj- a trojročné zvieratá pobehujú celé leto na pastvinách ohradených lesom alebo inými možnosťami úkrytu.
- Zvieratá vyrastajú na suchých a skromných stanovištiach celkom prirodzene bez jadrového krmiva. Tak si môžu dobre upevniť svalstvo a aj celý pohybový aparát.
Príprava na dojenie kobýl
- Vyrovnanosť a pokoj koní je dôležitý. Len potom sa dajú kobyly dojiť.
- Už počas výcviku sú kobyly, na ktorých sa aj jazdí, pripravované na dojenie.
- Zvykajú si na to, že sú chytané za vemená. To musí byť pre kobyly samozrejmosťou.
- V nasledujúcom kroku sú umiestnené na dojace stanovištia dojárne a tam dostanú jadrové krmivo. Len ešte nie sú dojené.
- Ak sú už zvyknuté na okolie a hlučné kulisy, nasledujú ďalšie pracovné kroky.
- Na krátkej ceste z čakárne na dojace miesto sa m nasadí ohlávka.
- Tam stoja potom voľne, bez priviazania na svojom mieste, až kým neskončí dojenie a dostanú podľa telesnej kondície svoju dávku jadrového krmiva.
- Celý priebeh dojenia, včítane dôkladného očistenia vemena, trvá u zvieraťa len 3 až 5 minút.
- Každá kobyla dá počas dojenia 0,5 až 1,5 l mlieka.
- Po dojení môžu kobyly ísť opäť k svojim žriebätkám.
Celý článok si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 46.