Obsah cukru v hrozne sa zvyšuje pri slnečnom a suchom počasí, čo znamená, že obsah alkoholu vo vyrobenom víne je vyšší ako je ideálnych 12-14 percent.
Výrobcovia vína sa stávajú svedkami zmien. Vo Francúzsku zažil burgundský región v roku 2015 najsuchší júl za posledných 66 rokov, zatiaľ čo talianski výrobcovia kvôli intenzívnejším letám už vysádzajú iné odrody viniča. „Myslím, že hlavný problém sa týka kvality,“ hovorí Dr. Anne-Françoise Adam-Blondon z Národného inštitútu pre poľnohospodársky výskum vo Francúzsku. „Pestovatelia sa snažia udržať stabilný objem a vysokú kvalitu svojej produkcie.“
Vyššie teploty a dávky slnečného svitu zvyšujú obsah cukru v hrozne, čo vyústi do zvýšenia obsahu alkoholu víne nad ideálnych 12-14 percent počas kvasenia. Tiež to znamená, že obsah cukru sa vyvíja rýchlejšie ako polyfenoly, ktoré dodávajú vínam ich chuť. "Tým, že je stimulované zvyšovanie obsahu cukru, zatiaľ čo obsah polyfenolické látky ešte nie sú úplne vyvinuté, dostaneme veľmi skoro vysoký obsah cukru, pričom zvyšok zložiek tam ešte nie je," povedala Dr. Adam-Blondon, vedie projekt financovaný EÚ pod názvom INNOVINE, ktorý sa venuje lepšiemu pochopeniu týchto rizík a spôsobom udržania vysokej kvality európskeho vína pod rastúcim tlakom klimatických zmien.
Na projekte INNOVINE sa zúčastňuje 27 partnerov zo 7 krajín – Bulharska, Francúzska, Nemecka, Maďarska, Talianska, Portugalska a Španielska).
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 20