Vlani v októbri po takmer 50 rokoch prestali platiť kvóty, ktoré v Európe jednotlivým krajinám limitovali každoročnú výrobu cukru. Ich prekročenie sa pokutovalo.
Regulácia z roku 1968 mala zamedziť tomu, aby vyspelá Európa ohrozovala obchod s menej rozvinutými štátmi. Cukru na našom kontinente bol aj v minulosti vždy prebytok a po zrušení kvót sa výrazne zvyšuje.
Cena cukru klesá a teraz padla na najnižšiu úroveň za posledných osem rokov. V decembri kupovali zákazníci v Česku jeho kilogram za menej ako 18 Kč (0,71 eura). Vlani v máji zaň platili o 2 Kč viac.
Klesajú aj ceny veľkovýrobcov. V máji predávali tonu cukru za 14.500 Kč. O sedem mesiacov neskôr ju znížili takmer o 4000 Kč.
Cukor zlacňuje aj na svetovom trhu. Oldřich Reinberger, riaditeľ najväčšieho českého cukrovaru Tereos TTD, poukazuje na to, že sa na trh s komoditou čoraz viac tlačia jej veľkí producenti ako Brazília, India, Čína či Rusko.
V Európe sa v kampani 2017/18 vyrobí asi 20 miliónov ton cukru. Jeho množstvo medziročne vzrastie o 3 milióny ton.
K výsledku prispeli aj českí farmári. Vlani vysiali cukrovú repu na ploche, ktorá bola o 8 % väčšia než v roku 2016. O štvrtinu zväčšili repné plochy farmári vo Francúzsku a v Nemecku.
V Česku sa počet cukrovarov znížil z bývalých 70 na sedem. Produkcia sedmičky je však vyššia ako starej spracovateľskej kapacity. Samotná spoločnosť Tereos TTD v súčasnej repnej kampani vyrobí asi 370.000 ton cukru. Taký limit malo v období kvót celé Česko.
Môže sa zdať zvláštne to, že sa v čase nadprodukcie rozhodli českí cukrovarníci pre zvyšovanie výroby. Ale v súčasnosti sa tvorí nová cukrová mapa Európy. „Ak by sme nezvyšovali výrobu, naše miesto na trhu by obsadil niekto iný. Veľmi ťažko by sme ho v budúcnosti získavali späť,“ dodáva Reinberger.
Niektoré spoločnosti už v nedávnej minulosti počítali s tým, že sa prebytok svojej produkcie cukru pokúsia predať na Slovensku, v Maďarsku alebo v krajinách tretieho sveta, jednoducho v oblastiach, kde ho je nedostatok.
(tasr)