13.09.2016 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Slovenské bravčové mäso vs dovážané mäso

Aké sú rozdiely v kvalite slovenského bravčového mäsa oproti dovážanému z Európy?

  1. Slovenské bravčové mäso je od narodenia zvieraťa a počas celého života až po porážku, rozrábku a distribúciu pod neustálou veterinárnou kontrolou.
  2. Slovenskí chovatelia ošípaných v porovnaní s inými európskymi štátmi pri výrobe bravčového mäsa spotrebujú niekoľkonásobne menej antibiotík ako v zahraničí. Spotreba antibiotík v mg na 1 kg výroby mäsa v jednotlivých krajinách podľa štatistiky Európskej liekovej agentúry, ktorú zverejnil švédsky LAND LANTBRUKT je uvedená v tabuľke.
  3. Slovenskí chovatelia používajú na výkrm ošípaných suroviny známeho slovenského pôvodu ako sú pšenica, jačmeň, kukurica, repkový šrot a iné komponenty do kŕmnych zmesí, na rozdiel od rôznych surovín a odpadov, často neznámeho pôvodu používaných v zahraničí.
  4. Od slovenských producentov bravčového mäsa nehrozia škandály, ako napríklad s dioxínmi v Nemecku, zámena a farbenie mäsa, používanie stimulátorov rastu, posypová soľ, skrmovanie GMO produktov a iné nedovolené suroviny a látky používané za účelom lacnejšej výroby.
  5. Slovenské mäso zo slovenského bitúnku je reálne do 24 hodín na pulte u zákazníka. Zo zahraničia minimálne 72 hodín a viac. Je mnoho prípadov, keď zahraničné mäso sa tesne pred exspiráciou dovezie na Slovensko za nižšiu cenu a „omladne“ cestou na Slovensko o 7 dní, ba aj viac.
  6. Slovenskí chovatelia a bitúnky sú pod neustálou kontrolou veterinárnych lekárov a pracovníkov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.
  7. V západnej Európe sa môže mrazené mäso skladovať a použiť maximálne 3 mesiace. Na Slovensku až 6 mesiacov. Opäť zahraničné bravčové po exspirácii a v adekvátne zníženej cene prichádza na Slovensko, kde sa predáva ako štandardné mäso a ešte v nižšej cene. Pritom doprava zo západu Európy na Slovensko stojí 4 - 5 centov za každý dovezený kilogram mäsa.
  8. V niektorých krajinách EÚ - napr. v Anglicku sa kance vo výkrme nekastrujú. Ich mäso môže mať pozmenené senzorické vlastnosti (pach a chuť), čo pri slovenskom bravčovom nehrozí.
  9. V slovenských obchodných reťazcoch je viac ako 90 % bravčového mäsa zo zahraničia. Priorita pre obchodníkov je cena, ktorá sa dosahuje aj vyššie popísanými spôsobmi, ako je napríklad nižšia kvalita, „omladzovanie“, nedodržiavanie technológie spracovania, prepravy a možné iné podvody pri dovozoch, ako je obchádzanie DPH.
  10. Výskyt rakoviny tráviaceho traktu je na Slovensku dvadsaťnásobne vyšší ako vo zvyšku Európy. Rakovina tráviaceho traktu môže mať základ aj v „omladzovanom“ mäse, v zapracovaní menej kvalitných surovín, používaním tzv. „E“ na úpravu chutí a senzorických vlastnosti výrobku.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 37, v Téme týždňa, ktorá je venovaná chovu ošípaných a produkcii bravčového mäsa.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Komentáře k článku

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down