27.09.2016 | 02:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Psota broskyňová - častý škodca broskýň

Tento motýľ patrí u nás k bežne rozšíreným škodcom broskýň, výnimočne aj iných kôstkovín. Máva za rok dve generácie.

Prezimujú celkom malé húseničky, ktoré sa na jar postupne zavrtávajú do rastúcich letorastov a vyžierajú ich dreň. Napadnutý letorast vädne a usychá, pričom sa na ňom objavujú kvapôčky gleja. Húseničky letnej generácie takisto napádajú letorasty a spôsobujú ich vädnutie a odumieranie. Okrem toho sa vžierajú aj do rastúcich plodov, najčastejšie v blízkosti stopky a môžu zapríčiniť ich červivosť.

Malé asi 1 mm dlhé húseničky si na prezimovanie vyhryzávajú obyčajne v pazuchách konárikov dierkovité kolísky upchaté vláknami a trusom. Na jar po oteplení tento úkryt opúšťajú a vyhľadávajú mladé výhonky, do ktorých sa pri ich vrchole vžierajú a vyhryzávajú v ňom chodbičku. Sťahujú sa z výhonku do výhonku a takto môžu poškodiť aj niekoľko, väčšinou 4 až 5 letorastov. Dospelé húsenice sú hnedé, hlavu a nohy majú čierne. Ich dĺžka je asi 10 mm. Po určitom čase si vyhľadávajú úkryt na zakuklenie v trhlinách kôry alebo na iných miestach. Motýliky sa liahnu v priebehu mája. Predné krídla majú sivohnedé s čiernymi pásikmi, zadné sú krémové. Sediaci motýlik má krídla strechovito zložené. V priebehu leta samičky kladú vajíčka na letorasty alebo na listy. Vyliahnuté húseničky sa vžierajú opäť do letorastov, ale aj do plodov. V napadnutých plodoch býva najčastejšie pod šupkou v blízkosti stopky hnedá vyžratá dutina so zvyškami trusu. Na povrchu červivých plodov bývajú nepravidelné kvapôčky gleja. Pri daždivom počasí sa napadnuté plody môžu nakaziť moníliovou hnilobou. Táto červivosť nemáva za následok znehodnotenie celého plodu, ale znižuje jeho kvalitu. V mnohých prípadoch sa poškodenie nájde až po otvorení plodu. Letné húsenice dospievajú začiatkom augusta a koncom leta sa liahnu motýle druhej generácie, ktoré opäť kladú vajíčka. Z nich vyliahnuté húsenice sa len krátky čas pohybujú po stromoch a čoskoro odliezajú prezimovať do vyhryzených kolísok, odkiaľ na jar vyliezajú na stromy.

Výskyty psoty broskyňovej z roka na rok značne kolíšu. Skutočné škody spôsobuje iba v škôlkach. V rodiacich sadoch sú aj pri silnom napadnutí škody na letorastoch nepreukazné, pretože broskyňové stromy toto poškodenie znášajú pomerne dobre.

Podobné poškodenia letorastov aj plodov spôsobuje obaľovač broskyňový (niekedy je označovaný ako obaľovač východný), ktorého škodlivosť je o niečo vyššia.

Ochranné opatrenia spočívajú najmä vo včasnom odrezaní a ničení napadnutých letorastov cez vegetáciu, prípadne aj výhonkov počas vegetačného pokoja. Chemická ochrana sa bežne neodporúča. Momentálne je povolený jeden prípravok, a to Lepinox Plus obsahujúci Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki. Maximálny počet aplikácií za vegetačné obdobie je trikrát. Prípravok sa aplikuje v čase liahnutia húseničiek z vajíčok, prípadne v ich raných vývojových štádiách. Podmienkou dobrej účinnosti je ich intenzívny žer a vysoké pokrytie listovej plochy postrekovou kvapalinou, vrátane spodnej strany listov. Dávka vody je 250 - 600 l na ha. Ak dôjde do 48 hodín po aplikácii k zrážkam, odporúčame ošetrenie opakovať.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - OOR

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down