04.10.2016 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pinzgauský dobytok z horských pasienkov

Slovenský pinzgauský dobytok patrí v súčasnosti medzi ohrozené plemená. Svoju priazeň si však zachováva u členov Zväzu chovateľov pinzgauského dobytka na Slovensku - družstvo (ZCHPD), ktorý populáciu tohto plemena pravidelne prezentuje na výstavách, čo ukázala aj 11. Národná výstava hospodárskych zvierat (NVHZ) v Nitre.

 

Agrokomplex 2016

Ako uviedol Ing. Milan Hubka, predseda Plemennej knihy (PK), tento pôvodný alpský dobytok je zaradený medzi živočíšne genetické zdroje, čo by sme pri súčasnej globalizácii mali mať na pamäti. Populácia pinzgauského dobytka na Slovensku prešla za ostatné roky významnými zmenami. Aj napriek určitej stabilizácii stavu tohto dobytka, najmä za pomoci podpory chovu ohrozených plemien v rámci EÚ, dochádza k jeho miernemu poklesu. Pre porovnanie, kým v roku 1989 sa u nás chovalo viac ako 90-tisíc kráv tohto plemena, včítane krížencov, aktuálne v PK pinzgauského dobytka figuruje cca 3-tisíc čistokrvných kráv. V ostatnom čase zaznamenávame preradenie chovov z mliekovej úžitkovosti do systému chovu dojčiacich kráv, pričom v súčasnosti je na Slovensku v systéme chovu mliekových kráv 18 chovov a v chove kráv bez trhovej produkcie mlieka 12 chovov.
Podľa slov Ing. Jána Pacigu, PhD., predsedu ZCHPD, pinzgauský dobytok patrí medzi najstaršie plemená hovädzieho dobytka chované u nás. „V rámci historického a spoločenského vývoja došlo na prelome tisícročí k vytláčaniu starších, kombinovaných plemien, prisunulo sa veľké percento holsteinského plemena. Tak sa stalo, že aj pinzgauské plemeno, ktoré sa pôvodne chovalo od Považskej Bystrice, cez celé horné Považie, Turiec, Liptov, Žilinu, Spiš, Zamagurie až po horný Šariš, bolo viac-menej vytlačené a zdecimované,“ konštatoval Ján Paciga. Ako však dodal, napriek vytlačeniu plemena na okraj chovateľského záujmu, si pinzgauský dobytok stále zachováva priazeň u členov zväzu, pričom je zaznamenaný záujem u chovateľov v regiónoch, kde sa v minulosti nechoval. „Máme aj nových chovateľov, ktorí toto plemeno nechovali, našli v ňom „zaľúbenie“ a začali sa zaujímať o jeho chov,“ uviedol šéf ZCHPD.
Za Šampiónkou pinzgauského plemena bola vyhlásená dojnica z Poľnohospodárskeho družstva Ludrová (okres Ružomberok). Hlavným zameraním družstva, ktoré vedie predseda Ing. Miroslav Štefček, je hospodárenie na pôde s chovom hospodárskych zvierat.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 40.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down