11.10.2016 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tipy pre zdravie paznechtov vašich dojníc

Chovateľské podmienky - tvrdé podlahy a maštaľná mikroklíma, časté presuny medzi skupinami zvierat, nevhodné ležiskové boxy, výrazné zmeny v kŕmnej dávke či skorý odstav teliat - to všetko vplýva na zdravotný stav končatín.

Problémy s paznechtami v mliečnych stádach hovädzieho dobytka sú stále veľmi aktuálne. Je dobré si uvedomiť, v akých podmienkach dobytok chováme. Zvieratá musia mať pri pohybe istotu. Podlaha komunikačných chodieb a priestorov nesmie byť šmykľavá. Šmykľavá podlaha spôsobuje zvieratám sústavný stres, znižuje sa pohyb a zvieratá nechodia k miestam obsluhy, menej žerú a pijú. Na betónovej podlahe upchávajú výkaly a moč pri vyhrňovaní časom póry v betóne a podlaha sa stáva klzká. Šmykľavá podlaha je najčastejšou príčinou úrazu zvierat. Hygiena maštale a starostlivosť o podstielku a podlahy je úloha, ktorú treba vykonávať každý deň.
Krava v priebehu dňa chodí po mokrom betóne. Od vlhkosti moču a výkalov mäkne rohovina paznechtu a na betónovej podlahe sa nadmerne opotrebováva a poškodzuje, najviac na vonkajšom paznechte na zadnej končatine. Zároveň je na klzkých podlahách vysoké riziko pošmyknutia a zranenia kráv. Kravy sa tak pohybujú oveľa menej. Medzi signály kráv, ktoré „hovoria“ o tom, že sa na klzkých podlahách cítia neisto, patria - zvieratá sú bojácnejšie, majú slabé prejavy ruje, vyhýbajú sa klzkým miestam, chodia opatrne a robia krátke kroky. Priestory na ležanie i chodenie musia byť navrhnuté tak, aby vyhovovali zvieraťu. V dôsledku nevhodných priestorov na ležanie môže dôjsť k tomu, že kravy dlho stoja v uličkách, čo negatívne vplýva na zdravotný stav paznechtov. A naopak, ochorenia paznechtov môžu viesť k neprirodzene dlhému ležaniu, čo spôsobuje poranenia. Vytvára sa začarovaný kruh...

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 41

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down