20.10.2016 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Inovatívny traktor od ZF

Spoločnosť ZF Friedrichshafen AG skonštruovala inovatívny traktor, aby ukázala cestu, ako zlepšiť bezpečnosť, pohodlie a efektívnosť pomocou aplikácie inteligentných systémov známych z osobných a úžitkových automobilov na techniku využívanú mimo cestnej dopravy.

Inovatívny traktor od ZF prináša elektrifikáciu pohonu a systém jazdných asistentov, ktoré podľa tohto výrobcu predstavujú budúcnosť mimocestnej dopravnej techniky. Traktor je vybavený kamerami snímajúcimi bezprostredné okolie, ktoré poskytujú dáta umožňujúce poloautomatické ovládanie. Pri použití mobilných komunikačných zariadení možno ovládať traktor z priestoru mimo kabíny a uľahčiť tak pripájanie vlečných zariadení. Kamery s detekciou pohybu osôb ďalej zvyšujú bezpečnosť pri vykonávaní pripojovacieho manévru. Elektrifikácia pohonného systému inovatívneho traktora je umožnená vďaka využitiu výkonného generátorového modulu ZF TERRA+ v spojení s elektrickým pohonom umiestneným v nábojoch hnacích kolies prívesu či iných prípojných zariadení. Tento systém je vybavený špeciálne vyvinutým riadením trakcie, čo zaisťuje optimálne manévrovacie schopnosti na povrchoch mimo spevnenej komunikácie.

ZF je jednou z mála spoločností, ktoré predstavili autonómny systém jazdných asistentov (Driver Assist System - DAS) do všetkých kategórií vozidiel. Expertné znalosti ZF v oblasti senzorových sietí, inteligentnej elektroniky a mechatronických systémov sú nevyhnutné, aby vozidlo získalo celý rad niektorých nových schopností. To dáva koncovým zákazníkom v oblasti stavebných strojov, poľnohospodárskej techniky a ostatných segmentov mimo cestnú dopravu možnosť využitia úplne nových prístupov k automatizácii.

V prípade inovatívneho traktora ide o štandardný traktor, na ktorého vylepšenie boli použité najmodernejšie komponenty a asistenčné funkcie z produkcie ZF. Podľa Dr. Haralda Naunheimera, vedúceho výskumu u ZF Friedrichshafen AG ide o špičkové expertné znalosti, ktoré umožňujú spojiť zavedené samostatné systémy a vytvoriť z ​​nich sieť, ktorá dáva vozidlu schopnosť „vidieť, myslieť a konať“.

Viac v RN č. 41

S použitím zdroja landtechnikmagazin.de spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down