28.11.2016 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výskyt vtáčej chrípky bol hlásený v rôznych štátoch EÚ

V súvislosti s výskytom vysokopatogénnej aviárnej influenzy (HPAI) subtypu H5N8 v členských štátoch EÚ, informovala Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) o nasledujúcej situácii.

Výskyt vtáčej chrípky bol od 28. októbra oficiálne hlásený u voľne žijúcich vtákov doteraz v Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Chorvátsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Holandsku, Dánsku. Vo väčšine prípadov došlo k hromadnému úhynu vtáctva (nálezy rádovo desiatok až stoviek uhynutých vtákov) rôznych druhov (hlavne kačice divé, chochlačky, lysky, divé husi, čajky a labute). Nájdené boli vždy v blízkosti vodných plôch (jazerá, rieky, mokrade), pri ktorých sa vtáctvo zvykne zdržiavať a hniezdiť. Spôsob šírenia vírusu zjavne súvisí so sezónnou migráciou sťahovavého vtáctva zo severovýchodných častí Eurázie.
Podľa aktuálnych informácií z 26. novembra, holandské úrady dali utratiť 190-tisíc kačiek na piatich hydinárskych farmách na severovýchode krajiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky. Vírus potvrdili na farme v obci Biddinghuizen ležiacej západne od Amsterdamu. Následne preventívne zlikvidovali hydinu na tejto farme aj na štyroch ďalších v okolí. V okolí postihnutého chovu bola vyhlásená 10-kilometrová ochranná zóna, v rámci ktorej je zakázaná preprava zvierat. Podľa holandských úradov nešlo o vysoko nákazlivý kmeň vírusu H5N8, ktorý sa v poslednej dobe objavil v susednom Nemecku, ale aj v Dánsku, Rakúsku či Švajčiarsku.
Od 8. novembra zistili výskyt vírusu H5N8 u divo žijúcich vtákov už v 12 zo 16 nemeckých spolkových krajín. V štyroch spolkových krajinách bol potvrdený aj na hydinových farmách. Úrady v severonemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko dali utratiť 16-tisíc moriakov a nariadili likvidáciu 92-tisíc kusov hydiny s cieľom zamedziť šíreniu vtáčej chrípky na tamojších farmách. Na trojici dolnosaských hydinárskych fariem totiž potvrdili výskyt kmeňa vírusu vtáčej chrípky H5N8. V okolí postihnutých chovov v oblasti Cloppenburgu bola vyhlásená trojkilometrová ochranná zóna. Uvedený kmeň sa ľahko šíri medzi vtákmi, avšak doteraz nie je známy žiadny prípad jeho prenosu na človeka. Výskyt vírusu u vtáctva aktuálne hlásia aj ďalšie európske štáty vrátane Dánska, Maďarska, Rakúska, Švajčiarska a Švédska. Podľa nemeckých expertov ho zrejme šíria voľne žijúce vtáky, u ktorých sa neprejavujú žiadne symptómy.
V Maďarsku bol prvý prípad hlásený v chove moriek na juhovýchode krajiny (okres Békés), cca 70 km východne od jazera, kde bola nájdená uhynutá labuť pozitívna na H5N8. Primárne bol zaznamenaný náhly zvýšený úhyn zvierat a pokles v príjme vody takmer o 75 %. Ďalšie 4 ohniská sa nachádzajú cca 30 km západne až severozápadne od spomínaného jazera. Išlo o chovy vodnej hydiny (kačice a husi). Podľa najnovších informácií už v celej Báčsko-malokumánskej župe nariadili chov hydiny v uzatvorených priestoroch. Na juhu Maďarska už museli utratiť desaťtisíce kusov hydiny.
Európska Komisia v súvislosti s týmito prípadmi požiadala členské štáty o zvýšenú ostražitosť a pripravenosť pre prípad výskytu HPAI, aby sa v čo možno najvyššej miere zabezpečila kontrola a zabránilo sa šíreniu nákazy do iných členských štátov.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down