29.11.2016 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako správne uskladniť jablká?

Správne uskladnenie jabĺk je veľmi dôležité pre čo najdlhšie udržanie ich primeranej konzumovateľnosti. Základom je správny termín zberu.

Pre dlhšie uskladňovanie je vhodnejší skorší zber, pretože u jabĺk prebieha tzv. pozberové dozrievanie, počas ktorého sa vytvárajú lepšie chuťové vlastnosti plodov, ako boli priamo pri ich zbere. Nevyhnutný je tiež šetrný zber s minimálnym mechanickým poškodením plodov a ich pretriedenie po zbere, pri ktorom sa vylúčia všetky mechanicky poškodené plody a plody napadnuté chorobami a škodcami.

Uskladňovacie podmienky musia umožňovať priebeh prirodzených fyziologických procesov a súčasne zamedziť vývin škodlivých organizmov. Napríklad s teplotou súvisí intenzita dýchania a s ňou zasa uvoľňovanie tepla do okolia. Ak sa tým zvyšuje teplota prostredia, následne sa ďalej zvyšuje aj dýchanie plodov. V prípade, že je zároveň aj vysoká vzdušná vlhkosť, potom už nie je ďaleko k rýchlejšiemu starnutiu plodov a k celkovej zmene chuti zmenou pomeru cukrov a kyselín. Za hornú hranicu teplôt sa považuje 8 °C, pri vyššej teplote možno skladovať jablká len prechodne a krátkodobo. Dolná hranica je daná zamŕzaním pletivového roztoku, ktoré je pri -3 až -5 °C. Takéto teploty však už tiež pôsobia nepriaznivo. Optimálne podmienky sú pri teplotách 0 až 5 °C a vzdušnej vlhkosti 85 až 90 %. Samozrejmé je dostatočné vetranie. Obdobie uskladňovania je pre letné odrody 1 - 2 mesiace, pre zimné odrody 3 - 6 mesiacov. Teplota v sklade musí byť podľa možností čo najstabilnejšia, výkyvy z vonkajšieho prostredia by mali byť čo najviac minimalizované.

Dôležitá je aj odrodová citlivosť. Napríklad na sklovitosť jabĺk sú náchylnejšie odrody Jonathan, Priesvitné letné, Parmena zlatá zimná a Coxova reneta, škvrnitosť Jonathanu je zasa typická už podľa názvu pre Jonathan, Jonared a iné odrody odvodené od Jonathanu, prípadne aj ďalšie odrody s červenou šupkou. Skladovateľnosť nepriaznivo ovplyvňuje prehnojenie dusíkom. S nedostatkom vápnika v pôdach súvisí aj horšia skladovateľnosť plodov a náchylnosť na pehovitosť plodov, fyziologickú chorobu, ktorá sa prejavuje už počas prvých mesiacov skladovania. Veľmi neskorý zber taktiež nepriaznivo ovplyvňuje skladovateľnosť, pretože prezreté plody rýchlejšie podliehajú hnilobám.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - OOR

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down