Na Slovensku stúpa spotreba medu a to až tak, že slovenskí včelári nestíhajú pokrývať dopyt po ňom. Uviedol to predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál. Preto Slovensko musí med dovážať aj zo zahraničia, napríklad z Číny, Argentíny či Mexika. Ročne sa ho tak na Slovensko príde 3500 až 4000 ton.
Keď v roku 2004 štatisticky na obyvateľa bola spotreba medu štvrť kilogramu, tak v roku 2015 je to podľa Gála 1,2 kilogramu. "V roku 2004 sme mali prebytok medu až do roku 2010, hľadali sme cesty ako med vyviesť, aby ho včelár speňažil," priblížil Gál. V roku 2010 sa situácia otočila a odvtedy Slovensku chýba ročne 3500 až 4000 ton. Včelári sa podľa jeho slov snažia rozširovať svoje včelstvá či meniť technológie, ale aj podporovať nových záujemcov o toto povolanie. Záujem o včelárenie sa podľa Gála zvyšuje najmä u strednej a staršej generácie.
Na Slovensku je aktuálne približne 17.000 včelárov a 270.000 včelstiev. Čísla sa v minulosti pohybovali na úrovni okolo 400.000 včelstiev. Tento pokles podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriely Matečnej (nom. SNS) súvisí napríklad s namáhavosťou tohto remesla. „Keďže sme preklenuli nejaké dvadsaťročné obdobie, kedy včelárstvo bolo na vysokej úrovni na Slovensku a 400.000 včelstiev pred 20 rokmi hovorí o niečom. Mali sme tu aj pestrejšie polia, dnes máme v podstate monokultúrne polia, pastva pre včely je veľmi zlá,“ dodala.
Ministerka dnes prišla propagovať slovenský med medzi žiakov na Základnej škole Tbiliská v bratislavskej Rači v rámci podujatia Medové raňajky. Matečná považuje slovenský med za jeden z najkvalitnejších na svete. Svedčí o tom podľa nej množstvo ocenení na medzinárodnej scéne. „Nakupovať z dvora nakupovať u známych včelárov je to, čo odporúčam všetkým spotrebiteľom na Slovensku,“ dodala.
Medové raňajky organizuje Združenie Slovenská včela a Slovenský zväz včelárov. Pôvodná myšlienka propagácie včelárstva vzišla zo Slovinska. Cieľom medových raňajok je ponúknuť deťom tradičné zdravé potraviny domáceho pôvodu. Ďalším z cieľov je upozorniť nielen deti, ale aj širokú verejnosť na dôležitosť raňajok a zdravého stravovania vôbec. Medové raňajky sa v roku 2016 uskutočnili na materských a základných školách po celom Slovensku. Zúčastnilo sa ich viac ako 1500 detí.
(tasr)