16.01.2017 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pôrod: jeho príznaky, fázy a hormonálne zmeny

Pôrod je fyziologický proces, pri ktorom sa z gravidnej maternice vypudí plod pohlavnými cestami vďaka sťahom svaloviny maternice a brušného lisu za spoluúčasti celého organizmu matky.

Príznaky blížiaceho sa pôrodu

Počas gravidity sa zväčšuje brucho a tiež mliečna žľaza, v ktorej sa niekoľko dní pred vlastným pôrodom začína tvoriť mledzivo, kolostrum, bohaté na proteínovú zložku. Vulva opúcha a vylučuje mukózne sekréty, koža ohanbia sa stáva hladkou a riasy sa vyrovnávajú. Hlienová zátka krčka maternice sa rozpúšťa a odchádza vo forme hustého väzkého hlienu. Brušné svaly relaxujú, čo vedie k poklesu brucha a sťahuje sa koža na stranách koreňa chvosta. Postupne sa uvoľňujú panvové väzy a panvová spona, spriechodní sa a rozšíri panvová dutina, zvyšuje sa citlivosť svalstva maternice a rozťahuje sa kŕčok. K týmto fyzickým znakom ďalej pristupujú zmeny správania samice. Tie charakterizuje nepokoj, časté líhanie, vstávanie a močenie. Prasnica sa často snaží vybudovať si hniezdo. Ako indikátor blížiaceho sa pôrodu možno u niektorých druhov, ako je napríklad prasnica, využiť dychovú frekvenciu. Frekvencia dychov úmerne stúpa a dosahuje u väčšiny prasníc vrchol šesť hodín pred pôrodom; 12 - 24 hodín pred pôrodom je u prasnice priemerná dychová frekvencia 54 dychov za minútu, od 12 do 4 hodín pred pôrodom sa dychová frekvencia zvyšuje na 91 dychov za minútu. Najnižšia dychová frekvencia je zaznamenávaná 6 - 18 hodín po narodení posledného prasiatka, hodnota sa pohybuje okolo 25 dychov za minútu. S blížiacim sa pôrodom koreluje tiež zmena v rektálnej teplote, čo súvisí s tým, že niektoré hormóny ako napríklad progesterón, ovplyvňujú teplotu telesného jadra.
Hormonálne zmeny pred a počas pôrodu
Dôležitou hormonálnou zmenou vyskytujúcou sa tesne pred pôrodom je zvýšená produkcia estrogénu. Estrogén je produkovaný placentou v závislosti od vývoja plodu, u hovädzieho dobytka približne 3 - 4 týždne pred pôrodom.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 3, v článku doc. EVY CHMELÍKOVEJ z Českej zemědělskej univerzity v Prahe.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down