19.01.2017 | 08:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cesta z mesta viedla k vínu

Na ženy - vinárky sa ich kolegovia z brandže často pozerajú cez prsty. Ak je naviac vinárkou mladá, pekná Bratislavčanka s titulom pred menom aj za ním, nedôvera v jej schopnosti vyrobiť kvalitné víno sa zvyšuje. Mgr. Martina Koóšová, PhD. z Koos Winery však dokáže prípadné pochybnosti vyvrátiť veľmi ľahko.

Na prvý pohľad pri stretnutí s ňou zaujme úsmev, prirodzená skromnosť a nadšenie, s akým o víne dokáže rozprávať. Práve tým na mňa zapôsobila medzi množstvom vynikajúcich vinárov, ktorí prezentovali svoje vína na Nitrianskom vínnom festivale pod klenbami hradných pivníc. Od niekoľkých slov nebolo ďaleko k činom a k návšteve priamo vo vinárstve, ktoré sídli v obci Slepčany v Zlatomoraveckom okrese.

 

Osud to zariadil

 

Táto neveľká obec aj okolitý región má dlhodobú vinársku tradíciu a takmer v každom dome si mnohí dorábajú vlastné víno doteraz. Veľa malých súkromných vinohradov však zostáva aj zanedbaných, keďže práca a záujmy mladších ľudí odvádzajú od poľnohospodárskych činností inam. V rodine Koóšovcov bola práca vo vinohrade a výroba vína rodinnou tradíciou po generácie. Podobne ako v iných rodinách, aj pána Ing. Koóša, otca mladej vinárky, jeho profesia odviedla mimo rodnú obec aj región. Počas víkendov a prázdnin však celá rodina menila prostredie hlavného mesta za pobyty u starých rodičov, kde bola práca vo vinohrade a výroba vína hlavnou súčasťou celoročného programu. „Na jednej z fotografií z detstva sedím starému otcovi na kolenách a v ruke mám fľašu vína. Asi to teda bol môj osud, aj keď na to prichádzam až v posledných rokoch,“ hovorí Martina Koóšová. Vyštudovala Prírodovedeckú fakultu Univerzity Komenského, odbor environmentalistika a chémia a v tomto odbore absolvovala aj doktorandské štúdium. Neskôr sa v otcovej firme zameranej na energetiku venovala investičnej výstavbe.

Ako otca stále ťahalo do vinohradu, ju stále zaujímala chémia, ktorá sa nakoniec pri výrobe vína ukázala ako veľmi užitočná. Zo záľuby a víkendového programu sa pomaly stala podnikateľská činnosť na plný úväzok. Potrebné vedomosti z tohto odboru zbiera M. Koóšová aj naďalej nielen od skúsených technológov, od otca a kolegov - vinárov, ale aj štúdiom na Vinárskej akadémii v Pezinku.

Viac sa dočítate v 3. čísle Roľníckach novín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Komentáře k článku

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down