27.01.2017 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ľudia chovajú menej svíň, ale zabíjačiek sa napriek tomu nevzdali

Klasická zabíjačka bola vždy udalosť, ktorá tradične patrila k zime na vidieku. Dnes je viac-menej raritou. Postupne ju nahrádzajú obecné spoločenské zabíjačky. Tie sú spravidla akciou obecných samospráv, v réžii šikovných starostov obcí.

Väčšina družstiev a súkromných fariem už ošípané nechová. Poľnohospodárske družstvá postupne zrušili veľkochovy ošípaných a prestali družstevníkom vyplácať naturálne odmeny v podobe obilia a kukurice, z ktorého mohli v nejednej vidieckej rodine vykŕmiť aj viac ako jedného brava.
Po transformácii poľnohospodárstva vyschol lacný zdroj krmív a za drahé kŕmne zmesky sa už prasatá ľuďom chovať neopláca. Poctivo vykŕmené prasa sa stal odrazu „úzky profil“. Lacné bravčové z dovozu predávané v reťazcoch takmer po celý rok v akciách sa aj mnohým vidiečanom zdá ako efektné riešenie. Napriek tomu predsa len raz v roku sa ľudí na vidieku zmocní nostalgia a dostanú chuť na zabíjačku. Buď si z družstva či od menšieho chovateľa kúpia vykŕmenú svinku alebo očistenú polovicu ošípanej aj s vnútornosťami, a doma si s príbuznými alebo priateľmi urobia klasickú zabíjačku. Ľudia si cenia to, čo im nevedia ponúknuť super- a hypermarkety, a to skutočne čerstvé mäso pochádzajúce od domácich chovateľov, a nie z dovozu. Hodnotou je aj zážitok zo zakáľačky, alebo keď nie priamo z nej, tak aspoň z výroby zabíjačkových špecialít.

Zakáľačky u susedov

Domácich zakáľačiek ošípaných dlhodobo ubúda aj v Českej republike. Podľa odhadu ministerstva poľnohospodárstva ČR (MZe ČR) bolo vlani na domácich zabíjačkách porazených 100-tisíc prasiat, pričom predvlani išlo o 110-tisíc kusov,“ uviedla to tlačová hovorkyňa rezortu Markéta Ježková. Pred desaťročím bolo pri domácich zabíjačkách porazených 190-tisíc ošípaných.
„V roku 2016 bolo odhadnutých 100-tisíc kusov domácich porážok prasiat, čo má predstavovať 11 127 ton živej hmotnosti s priemernou porážkovou hmotnosťou 111,3 kg,“ uviedla hovorkyňa. Podiel ošípaných porazených mimo bitúnky by sa tak mal pohybovať na úrovni 4,3 % z celkom porazených prasiat.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 4.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down