27.01.2017 | 11:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kozie a ovčie mlieko domácej proveniencie

Len nedávno sa na pultoch našich predajní objavilo kozie a ovčie mlieko domácej proveniencie. Ide o plnotučné mlieko kôz a oviec, pasúcich sa na lúkach a stráňach v podhorských oblastiach Slovenska.

Kozie mlieko sa u nás predáva najmä „z dvora“, bežne nie je dostupné v obchodnej sieti. Aj keď v niektorých reťazcoch je možné kúpiť kozie mlieko, zväčša ide o mlieko dovezené z Poľska, Francúzska, Belgicka či dokonca z Talianska. Mnohých vyznávačov týchto druhov mlieka preto zrejme potešilo, že v obchodoch už našli UHT ovčie i kozie mlieko s logom Kozí vŕšok.
UHT (ultra vysoko zohriate) mlieko sa vyrába špeciálnym spôsobom, kedy sa mlieko zohreje na veľmi vysokú teplotu na krátky čas. Kým teplota sa pohybuje od 135 °C vyššie, čas ohrevu sa počíta len v sekundách. Stačí pár sekúnd na to, aby sa zničili všetky mikroorganizmy a spóry, ktoré spôsobujú kazenie mlieka. Tým sa tiež predĺži trvanlivosť mlieka z niekoľkých dní na niekoľko týždňov. Aj napriek vysokým teplotám si mlieko zachováva nielen svoju chuť, ale aj všetky živiny a minerály, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie zdravého ľudského tela. UHT kozie mlieko obsahuje veľa vitamínov. Nachádza sa v ňom množstvo vitamínu B2, ktoré podporuje rast, zdravú kožu, vlasy, nechty a prispieva k udržaniu dobrého zraku.
Ovčie mlieko má ešte o niekoľko bodov navrch. Obsahuje dvakrát viac vitamínu B1 aj B2 ako kravské a kozie mlieko a dvakrát viac vitamínu B3, v porovnaní s kozím. Taktiež obsahuje dvakrát viac minerálnych látok ako kravské či kozie mlieko, konkrétne vápnik, fosfor a zinok. Množstvo minerálov, ktoré kozie či ovčie mlieko obsahujú, pôsobí upokojujúco na podráždené tráviace ústrojenstvo. Vďaka týmto priaznivým účinkom sú tieto mlieka vhodné aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Kozie a ovčie mlieko tiež vďaka menším tukovým čiastočkám a väčšiemu množstvu stredne dlhých mastných kyselín, znáša viac ľudí ľahšie ako kravské. Lahodná chuť, ktorú kozie mlieko má, ostáva nezmenená aj v UHT verzii. Mlieko má kyslú chuť, ktorá prechádza od polky jazyka až dozadu. Rovnako je to aj u ovčieho mlieka, ktoré prejde UHT úpravou. Kyslastá príchuť svojou hustou formou pripomína žinčicu. Pri jeho konzumácii máte pocit, akoby ste v mlieku cítili jemné kúsky tvarohu.
Najväčší spracovateľ kozieho mlieka na Slovensku, spoločnosť Leonteus, ktorá sa zaoberá predajom mliečnych výrobkov pod značkou Kozí vŕšok, spracuje ročne okolo 450-tisíc litrov mlieka od lokálnych producentov, z toho cca 160-tisíc litrov tvorí kozie mlieko. Aj napriek tomu, že spoločnosť na trhu pôsobí len päť rokov, objem výroby má medziročne stúpajúcu tendenciu.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 4.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down