04.04.2017 | 06:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Udržte bielu hnilobu na uzde

Nie je tomu tak dávno, kedy repka bola považovaná z hľadiska ochrany za menej náročnú plodinu. Vplyvom šírenia chorôb a tiež niektorých regulačných obmedzení zo strany EÚ sa situácia výrazne zmenila.

Sezóna 2016 jednoznačne preverila dôležitosť fungicídneho ošetrenia v čase kvitnutia repky. Predovšetkým v Čechách neboli výnimkou porasty s viac ako 50% napadnutím stoniek rastlín bielou hnilobou (Sclerotinia sclerotiorum). Sekundárny tlak tejto choroby bol natoľko silný, že dochádzalo k napadnutiu postranných konárov rastlín a dokonca aj samotných šešúľ. Verme, že tak zostane len pri tzv. rokoch bielej hniloby, kedy výskyt sekundárneho napadnutia na úrovni sezóny 2016 sa bude opakovať len raz v dekáde. Sklerótia sa v pôde významne namnožili a budú v pôde čakať na vhodné podmienky vývinu a vhodnú hostiteľskú plodinu.

 

Podmienky rozvoja bielej hniloby

Predovšetkým dlhé obdobie kvitnutia repiek, ktoré v posledných rokoch dosahovalo až šesť týždňov výrazne sťažilo optimálne načasovanie fungicídneho ošetrenia porastu. Podľa pozorovaní Ing. Davida Bečku, PhD. z Českej poľnohospodárskej Univerzity, biela hniloba útočila na porasty v kvete v dvoch hlavných vlnách. Správne načasovanie aplikácie fungicídu je z pohľadu ochrany zásadné. Optimálne by malo byť vykonané pred hlavným tlakom choroby počas kvitnutia repky. Ako hlavný tlak predvídať a určiť? To je vec veľmi zložitá, závisí na mnohých faktoroch. Jedným z nich je história pozemku, striedanie plodín a výskyt bielej hniloby, expozícia porastu, jeho štruktúra, vzdialenosť od vody, odolnosť odrody a niektorých ďalších. Dôležitým kritériom pre infikovanie rastlín pri výskyte spór v kvitnúcom poraste je splnenie periódy, kedy počas 24 hodín neklesá relatívna vzdušná vlhkosť pod 80 % a teplota pod 7 °C. Ak sa teplota v nasledujúcich dňoch udržuje v rozmedzí 16-22 °C, teda na úrovni optimálneho vývoja mycélia bielej hniloby, je vysoká pravdepodobnosť rozvoja napadnutia porastu so všetkými dôsledkami, medzi ktoré patrí predčasné dozrievania a poliehanie porastu s negatívnym dopadom na zber.

 

Optimálny termín ošetrenia porastu

Analýzou internej databázy sa jasne ukázalo, že v podmienkach ostatných rokov bol porast účinnejšie chránený ak bol fungicíd aplikovaný vo vývojovom štádiu repky BBCH 63-67, čo je približne v polovici kvitnutia. Avšak v podmienkach roku 2016 by boli opodstatnené fungicídne postreky dva, jeden na začiatku kvitnutia a druhý v druhej polovici kvitnutia, ako tiež prezentoval Dr. Bečka na konferenciách našej spoločnosti.

 

Ako na bielu hnilobu?

V portfóliu spoločnosti Syngenta máme v ponuke hneď dva fungicídy v období kvitnutia repky. Multiplodinový a rokmi preverený Amistar Xtra a prípravok Symetra postavený na najnovšej technológii ochrany porastu repky. Je založený na inhibítoroch druhej vlne SDH (účinná látka isopyrazam) a technológii Amistar (úč. látka azoxystrobin).

 

Xtra úroda, Xtra kvalita, Xtra profit

Fungicíd Amistar Xtra je dlhodobo preverený prípravok, ktorý v pokusoch i prevádzkových podmienkach potvrdzuje niekoľko rokov extra kvalitu v ochrane kultúrnych plodín. Svoju nezastupiteľnú pozíciu potvrdzuje v ochrane repky olejnej, slnečnice, maku. Jeho kvalitu nemožno ignorovať ani v ochrane obilnín. Amistar Xtra je širokospektrálny dvojzložkový fungicíd, ktorý obsahuje účinné látky s rozdielnym spôsobom účinku a rozdielnym stupňom systemicity. Azoxystrobin pôsobí dlhodobo a môže zabrániť vzniku novej infekcii počas troch až ôsmich týždňov v závislosti od jej tlaku. Cyproconazole je absorbovaný asimilujúcimi časťami rastlín. Vplyvom systemického šírenia je táto účinná látka rýchlo a rovnomerne rozložená vo vnútri rastlinných pletív.

Jedno fungicídne ošetrenie v čase kvitnutia repky je už súčasťou štandardnej technológie. Rozumnou reguláciou bielej hniloby s ohľadom na antirezistentnú stratégiu, striedaním plodín a hlbokým spracovaním pôdy možno minimalizovať dopady pôvodcu infekcie na úrodu. Preto, pri plánovaní ochrany svojich porastov zvážte použitie dvoch produktov - Amistar Xtra a Symetra.

 

V čom je jedinečnosť Symetry v ochrane repky?

Aplikácia fungicídu Symetra v čase kvetu repky chráni porast predovšetkým proti Sclerotinia sclerotiorum, a zároveň potláča rozvoj ďalších chorôb: Phoma, Alternaria alebo Verticillium, čo dokazujú aj výsledky SPZO v tomto roku. Azoxystrobin je známy svojim vplyvom na hospodárenie s fytohormónmi. To spočíva v spomaľovaní tvorby etylénu a s tým spojeným spomalením starnutia. Isopyrazam prináša ďalší fyziologický efekt viditeľný v praxi, rastliny repky olejnej ošetrené prípravkom Symetra vykazujú vyšší podiel zelenej hmoty než rastliny ošetrené výlučne azoxystrobinom. Predĺženie vegetačnej fázy spolu s dobrým zdravotným stavom má pozitívny dopad na úrodu.

Pri vývoji účinnej látky isopyrazam bol kladený veľký dôraz na schopnosť naviazania účinnej látky na rastlinu a zároveň na pôvodcu choroby. Z tohto pramení názov Duosafe technológia. Pri vývoji novej účinnej látky prebiehala tiež optimalizácia fyzikálno-chemických vlastností, ktoré majú následne praktické výhody, napr. rozpustnosť vo vode. Isopyrazam vykazuje veľmi silnú väzbu na enzým SDH v mitochondriách patogénu. V závislosti od druhu patogénu, isopyrazam brzdí primárne rast klíčneho vlákna a tvorbu apresoria. Tým dochádza k prerušeniu infekčných cyklov na povrchu rastliny v ideálnej dobe, skôr než sa huba môže usadiť v rastlinnom tkanive. Silná väzba isopyrazamu na voskovú vrstvu ošetrených listov vytvorí na ich povrchu stabilnú zásobu potrebnej účinnej látky.

Autor: RNDr. Ondřej Skala, Syngenta Czech and Slovakia

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down