05.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Využitie mykorhíznych húb vo výžive rastlín

„Mykorhízne huby dokážu rastlinám sprostredkovať výživu zo substrátu, hlavne fosforu, ktorý je v pôde málo pohyblivý. To, čo dodávame v prípravkoch poľnohospodárom, sú spóry húb, z ktorých huba vyrastá a postupne kolonizuje koreňový systém, v ktorom tvorí špecifické útvary - zodpovedné za symbiotický vzťah založený na výmene látok medzi hubou a rastlinou.“

Povedal na úvod RNDr. Aleš Látr, Ph.D. zo spoločnosti Symbiom zaoberajúcej sa vývojom a produkciou výrobkov na báze mykorhíznych húb, ktoré sa okrem viniča hroznorodého dajú aplikovať k rôznym ďalším plodinám a dodal: "V podstate ide o typ biotechnológie, t. j. biologického zefektívnenia produkcie pomocou prírodných organizmov."

Alternatíva s prínosmi

Je to určitá alternatíva k hnojeniu, (nie jeho náhrada) s ďalšími prínosmi ako je lepšia odolnosť rastliny proti nepriaznivým vplyvom či už ide o sucho, alebo ataky škodcov (koreňových aj nadzemných) a to vďaka lepšej vitalite a zdravotnému stavu rastliny. Navyše v prípade výsadieb sa znižuje mortalita novo-vysádzaných rastlín, ktoré sa lepšie adaptujú na podmienky prostredia. „Čo pestovateľ evidentne vidí, je napr. skoršie nasadenie kvetov, veľkosť a vyfarbenosť plodov a ich kvalitu. V prípade viniča sme v pokusoch aj v reálnych podmienkach zaznamenali preukázateľný nárast dĺžky nadzemných častí oproti kontrolným variantom,“ uviedol A. Látr. Navyše, pozitívne výsledky v raste boli dosiahnuté aj v podmienkach sucha.

Pre ekologické poľnohospodárstvo

Prípravky na báze mykorhíznych húb sú certifikované pre podmienky ekologického poľnohospodárstva. „Symbivit Rajčata a papriky“ je určený predovšetkým  pre plodovú zeleninu, využitie má však aj pre ostatné bežné druhy zeleniny, ovocné kry a stromy.

Štandardný Symbivit je určený pre konvenčné pestovanie väčšiny rastlín, obsahuje hydrogél ako syntetickú látku zlepšujúcu vododržnú kapacitu pôdy.

Viac sa dočítate vRoľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down