16.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nastielanie organickej hmoty zvyšuje úrodnosť pôdy

Nastielanie – mulčovanie znamená pokrývanie pôdy vhodným materiálom, ktorý vytvára na nej ochrannú vrstvu. Na nastielanie v poľnohospodárskej veľkovýrobe sú využívané pozberové zvyšky predplodiny, alebo fytomasa pre tento účel pestovaných medziplodín. V záhradkách to môže byť aj široká škála biologických odpadov, ako zavädnutá pokosená tráva, lístie, seno (pokosené pred dozretím semien), slama, v okrasnom záhradníctve podrvená kôra, drevná štiepka, agrokartón, prípadne syntetické netkané textílie a rôzne fólie.

Rozdrobenie pozberových zvyškov a ich rovnomerné rozloženie na pôde v ostatných rokoch má pozitívne účinky na udržanie pôdnej úrodnosti. Dobrí pestovatelia hovoria: úspech pôdoochranného pestovania s mulčovaním sa začína kvalitným zberom predplodiny. Na pozemku nesmú ostať žiadne zhluky slamy. Po širokozáberových kombajnoch treba pozberové zvyšky roztiahnuť. Dnes obyčajne obilnú slamu väčšinou nevyužívame na podstielanie. Je možné teda obilniny kosiť na vysoké strnisko.

Z vyššieho nastavenia žacej lišty s následným mulčovaním vyplývajú nasledovné prednosti:
- zvýšenie výkonnosti kombajnu, keďže cez stroj prechádza menej slamy,
- vyššia pracovná rýchlosť a tým vyššia plošná výkonnosť,
- znížená spotreba pohonných hmôt kombajnu,
- nižšia vlhkosť zrna.

Po zbere plodín s mohutnejšími stonkami (slnečnica, repka, kukurica) sa odporúča použiť tanierové náradie, alebo mulčovač. Zvýšené náklady na jeho použitie, pokryje vyššia úroda a kvalita následnej plodiny. Nepresnou distribúciou slamy netrpí následná plodina len cez nedostatočný prísun živín, ale je ovplyvnená aj jej vzchádzavosť. Ak je rozdelenie pozberových zvyškov po zbere predplodiny nerovnomerné, treba jednoznačne použiť prútové brány šikmo na smer zberu a vykonať akúsi mikropodmietku.
Viac v RN č. 20

Prof. Dr. Ing. RICHARD POSPIŠIL

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down