16.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mulčovače a ich využitie v praxi

Pri údržbe extenzívnych trávnych porastov, ako aj pri odstraňovaní rastlinného pokryvu v medziriadkoch trvalých porastov (napr. vinohradov, alebo ovocných sadov) sa vo významnom rozsahu využíva mulčovanie, ktoré spočíva v rozdrvení organickej hmoty na drobné čiastočky za účelom jej rýchlejšieho rozkladu. Mulčovače sa prednostne využívajú pri odstraňovaní nedopaskov na lúkach a pasienkoch, pri udržiavaní medzí a okrajov pozemkov, široké uplatnenie nachádzajú mulčovače aj v komunálnej sfére pri údržbe plôch verejnej a mestskej zelene, pri údržbe športových zariadení, údržbe parkov, ako aj okrajov ciest (krajníc lemujúcich pozemné komunikácie) a pod.

Princíp práce mulčovača spočíva v odkosení a následnom drvení (mulčovaní) odkosenej hmoty. Na rozdiel od klasického kosenia vyššie uvedených plôch, ktoré býva vo väčšine prípadov zložité nielen kvôli rôznym terénnym nerovnostiam, ktorými sú extenzívne využívané plochy charakteristické, odpadáva aj potreba následného odstraňovania pokosenej hmoty. Pri mulčovaní je trávna hmota po odkosení podrvená pracovnými orgánmi a rozprestretá voľne na povrchu ošetrovaného pozemku. Po jej vysušení dôjde najčastejšie k zapadnutiu hmoty medzi steblá prerastajúceho porastu a jej následnému postupnému rozkladu. Náročnejšie konštrukcie mulčovačov používaných predovšetkým pri údržbe úžitkových a okrasných zelených plôch bývajú často doplnené zberným zásobníkom rôzneho objemu, po naplnení ktorého je možné odkosenú a rozdrvenú hmotu vyklopiť na vyčlenenom mieste na povrch terénu, alebo do pristaveného traktorového prívesu. Takto pozberaná zelená hmota sa dá potom účelne využiť napr. pri výrobe organických hnojív (kompostov).

Vývoju a výrobe mulčovačov sa venujú špecializovaní výrobcovia, ktorí ponúkajú ucelené modelové rady, alebo naopak výrobcovia, ktorí majú program mulčovačov ako doplnok. Mulčovače sa líšia svojou konštrukciou, robustnosťou, pracovným záberom, systémom pohonu a ovládania, a to s ohľadom na účel, pre ktorý sa daný stroj využíva.

Všeobecne možno konštatovať, že pri plošnom nasadení mulčovačov v poľnohospodárstve sa stretávame so stálym rastom pracovných záberov, zatiaľ čo v komunálnom sektore a pri ošetrovaní porastov trvalých kultúr sa kladie dôraz predovšetkým na kompaktné rozmery a širokú variabilitu. Hlavne špecializovaní výrobcovia mulčovačov potom ponúkajú ucelené výrobné rady podľa požiadaviek konkrétneho využitia. Súčasné typy mulčovačov možno na základe princípu práce pracovného ústrojenstva rozdeliť do dvoch základných skupín.

Viac v RN č. 20

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

 SPU Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down