22.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ocenené exponáty na veľtrhu ANIMAL TECH

V dňoch 11. až 14. mája sa v Brne konala Národná výstava hospodárskych zvierat spoločne s medzinárodným veľtrhom pre živočíšnu výrobu ANIMAL TECH, veľtrhom NATUR EXPO BRNO a Národnou výstavou poľovníctva.

O Zlaté medaile ANIMAL TECH 2017 sa celkovo uchádzalo dvadsať exponátov, z ktorých hodnotiteľská komisia ocenila štyri: monitorovací systém OVALERT All in One, senzor telenia kráv MooCall, automatický vysávač hnojovice Lely Discovery 120 Collector a koncept výživy prasiatok Supp-Le-Matte.

Monitorovací systém OVALERT All in One predstavuje komplexné riešenie na zlepšenie reprodukčných ukazovateľov stáda ako skrátenie medziobdobia, zníženie počtu inseminácií, zvýšenie percenta gravidných kráv a sledovanie zdravotného stavu plemenníc. Systém spoľahlivo detekuje ruju, určuje najvhodnejší čas inseminácie a varuje pri dlhšej neaktívnej činnosti plemenníc (možnosť zasielania upozornení formou SMS či e-mailu), umožňuje presne identifikovať zviera a jeho pozíciu. Výhodou je možnosť prepojenia systému s ďalšími zdrojmi dát a tým odstránenie nutnosti zadávať tieto informácie duplikovane.
„Systém umožňuje sledovať aktivitu i zdravotný stav zvierat 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Výrazne tak pomáha udržať zdravé stáda s dobrými výsledkami plodnosti. Zlepšuje ekonomiku chovu, pretože sú nižšie náklady na insemináciu, liečenie zvierat, hormóny či neprodukčné dni, zvyšujú sa príjmy za mlieko, zefektívňuje sa práca i využitie času chovateľov dojeného dobytka. Systém totiž dokáže pomocou senzorov - krčných respondérov a pedometrov sledovať napríklad príjem krmiva, prežúvanie, státie, ležanie, chôdzu či prejavy ruje. Tieto signály prevádza do informácií, dôležitých pre riadenie stáda ako napríklad odporúčanie ideálneho stavu inseminácie alebo upozornenie na abnormálne správanie kráv, ktoré môže signalizovať zdravotné problémy,“ uviedol Ing. Jiří Adam, riaditeľ predaja a marketingu spoločnosti CRV Czech Republic, spol. s.r.o., ktorá tento produkt vystavovala.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 21.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down