22.05.2017 | 01:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Spriadač americký a mníška zlatoritka

V tomto roku máme viacero hlásení o premnožených húseniciach v neošetrovaných porastoch popri cestách alebo na zanedbaných pozemkoch. V takýchto prípadoch ide buď o spriadača amerického alebo mníšku zlatoritku.

Spriadač americký sa vyskytuje najmä v najteplejších oblastiach Slovenska. Z ovocných drevín napáda najmä jablone, čerešne, orechy, morušu, bazu čiernu a rad ďalších i divorastúcich druhov. Z parkových drevín je pre spriadača hlavným hostiteľom javorovec jaseňolistý, na ktorom možno často pozorovať veľké množstvo húseníc.
Húsenice spriadača sú chlpaté, žltozelené, na chrbte majú tmavší pásik. Liahnu sa cca v polovici júna. Žijú vo veľkých skupinách a obžrané časti stromov obaľujú pomerne nápadnou pavučinou a tvoria tzv. pavučinové hniezda. V júli sa zakukľujú. Kukla býva tmavohnedá až čierna, uložená v pavučinovom kokóniku. Z kukiel sa v auguste liahnu motýle druhej generácie, ktoré kladú vajíčka a z nich sa liahne ďalšia generácia húseníc. Prezimujú kukly tejto druhej generácie.
Okrem spriadača sa niekedy vyskytujú aj húsenice mníšky zlatoritky. Dospelé môžu byť až 40 mm dlhé, sú chlpaté a pestro sfarbené. Nežijú v spoločných hniezdach, ale sa rozliezajú jednotlivo po korune stromu. Prezimujú vo forme spoločných zámotkov, ktoré si vytvárajú na koncoch letorastov. Počas roka má mníška tiež 2 generácie.

Účinným spôsobom ochrany je mechanická likvidácia pavučinových hniezd spriadača s húsenicami alebo zámotkov mníšok. Čiastočne účinný je aj predjarný postrek. Pri chemickej ochrane počas vegetácie je potrebné zasiahnuť čo najmladšie húsenice. Na začiatku liahnutia húseníc sa na jablone používa prípravok Dimilin 48 SC (aj v malospotrebiteľskom balení - MB). Len proti mladým húseniciam na všetkých ovocných stromoch je povolený Biobit XL. Ďalej sú uvedené prípravky, ktoré sa používajú bez ohľadu na rastovú fázu ovocných stromov a taktiež vývinovú fázu húseníc. Na všetky ovocné druhy sa môžu použiť prípravky Karate Zeon 5 CS (aj MB), Lambda 50 CS, Lambdol, Star Verso a iba v MB balení Samuraj, Decis EW 50 (aj MB), Decis Protech (aj MB) a Delta EW 50 a iba v MB balení Decis Al, na jadroviny aj Steward (aj MB) a iba na okrasné rastliny aj Scatto. Verzálom označené prípravky sú povolené aj na okrasné rastliny. Všetky uvedené prípravky ničia vlastne húsenice všetkých motýľov, teda nielen spriadača a mníšiek, ale aj piadiviek. Chemická ochrana je potrebná najmä pri premnožení, zvlášť vtedy, ak sa opakuje viac rokov po sebe. Premnoženie býva takmer pravidelné na tých istých miestach, ktoré sa neošetrujú (napr. stromoradia pri cestách) alebo v niektorých parkoch. V pravidelne ošetrovaných sadoch spriadač ani mníška nespôsobujú významnejšie problémy. V každom prípade je však vhodné sledovať početnosť prvej generácie, nakoľko druhá býva väčšinou ešte početnejšia.
Vinohradníkov upozorňujeme na ochranu proti múčnatke viniča. Odporúčame vykonať dve ošetrenia ešte pred kvitnutím, teraz kontaktnými prípravkami, druhé ošetrenie systémovými alebo hĺbkovými prípravkami. Tesne pred kvitnutím je, samozrejme, potrebná aj paušálna ochrana proti peronospóre.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - OOR

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

Komentáře k článku

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down