30.05.2017 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sprchávanie vinohradov

Spŕchnutie vo vinohrade je abiotické ochorenie, ktoré často býva spôsobené klimatickými faktormi alebo nevyváženou výživou a mnohými ďalšími faktormi.

Spŕchnutie hrozna je dôsledkom porúch oplodnenia kvetov viniča. Narušené je klíčenie peľu, opadávajú kvety alebo malé bobuľky hrozna. V strednej Európe sa na pestovaných odrodách vytvárajú v priemere z 30 - 70 % kvietkov bobule hrozna.
Pri narušenom oplodnení sa vytvárajú menšie alebo veľmi malé bobule hrozna, malé bobule hrozna sa môžu vyskytovať pritom vedľa málo vytvorených bobúľ hrozna. Pre normálny priebeh kvitnutia musia byť priemerne denné teploty minimálne 15 °C, optimálne sú pri 24 - 27 °C. Súčasne s rozkvitnutím začína opelenie vinohradu. K poruchám oplodnenia dochádza do troch týždňov od kvitnutia a vedie to k odpadnutiu kvetov a plodov. Príčiny tohto spŕchnutia môžu byť mnohostranné. Dážď, chlad alebo veľké horúčavy môžu narušiť vývoj buniek vo vajíčku, opelenie alebo oplodnenie. Nedostatok svetla, silné odlistenie, chloróza alebo ľadovec v čase kvitnutia môžu narušiť zásobenie strapcov asimilátmi a tým tiež vyvolať spŕchnutie.
Medzi živinami má osobitný význam pre oplodnenie viniča bór. Jeho nedostatok, ale aj prebytok môže spôsobiť spŕchnutie. Nepostrádateľný  je tento mikroprvok pre klíčenie peľových zrniek a stabilitu peľových nitiek, pretože v ich jemných pletivách je dôležitým stavebným kameňom. Nedostatok molybdénu, zinku alebo fosforu ovplyvňuje tiež nasadenie plodov.

Celý článok Ing. Petre Dráča si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 22.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down