02.06.2017 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výskyt plesní na zemiakoch a rajčiakoch

Na mnohých lokalitách Slovenska došlo k splneniu predpokladov pre hospodársky významný výskyt plesne zemiakovej na skorých a poloskorých odrodách zemiakov. Krivka kĺzavého priemeru sa v mesiaci máj nachádza dvakrát a viac nad, alebo v tesnej blízkosti (85 percent) kritickej krivky. Preto je vhodné vykonať prvé preventívne ošetrenie zapojených porastov. Očakáva sa výskyt a šírenie choroby.

Signalizačná správa

Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans)

Šíri sa pri teplotách 10 - 15°C a daždivom počasí. Pri teplotách nad 30°C je infekcia zastavená, pleseň odumiera. Predpokladom nástupu choroby je výskyt plesne na danej lokalite v minulom roku, náchylné odrody zemiakov a trvanie priaznivých podmienok osem týždňov po vzídení zemiakov. Choroba sa šíri z hľúz, ktoré boli vysadené už infikované a z rastlinných zvyškov z predchádzajúceho roka, na ktorých huba prezimovala. Príznaky sa objavujú najskôr na listoch v podobe svetlých škvŕn od okraja listu. Tieto škvrny postupne hnednú až usychajú. Na spodnej strane škvŕn sa tvorí povlak mycélia. Choroba sa prenáša na stonky, kde tvorí tmavé zahnívajúce škvrny dôsledkom čoho odumrie celá rastlina. Šírenie choroby je veľmi rýchle. Pri teplote 10 - 24°C a vlhkosti vzduchu 75 percent počas 48 hodín, alebo ovlhčení listov počas 4 hodín, nastáva masívne tvorenie konídií, ktoré sú roznášané vetrom a dažďom a spôsobujú tak nové infekcie. V porastoch sa šíria lokálne, vytvárajú okolice, kde môžu byť rastliny zničené v priebehu jedného dňa – „zhoria na tabak“. Veľkým nebezpečenstvom je preniknutie spór huby do hľúz v pôde. Napadnuté hľuzy majú na povrchu oceľovosivú šupku a vo vnútri sa vytvárajú hnedé až čierne škvrny. Z konzumného hľadiska sú nepoužiteľné, zle sa skladujú a pokiaľ aj skladovanie vydržia a použijú sa ako sadba, sú primárnym zdrojom infekcie.

Ochrana porastov

Systémové fungicídy

Vzhľadom na zrážky a vhodné teploty sa rozhodnite pre spôsob účinku fungicídov.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down