13.06.2017 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spätná zábrana v maštali: výhody a nevýhody

Na riadenie kráv v maštali sú jednosmerné prechody nevyhnutné. Z Kanady prichádza nová technológia, ktorá urýchľuje pohyb kráv cez prstovú spätnú zábranu.

Namiesto úzkych jednosmerných prechodov sa v Kanade v maštaliach pre dojnice používajú spätné zábrany. Ich veľká výhoda spočíva v tom, že môžu byť využité na väčšiu šírku, čím sa prechodné uličky môžu využiť lepším spôsobom. Prevádzkové príklady z maštalí ukazujú, že táto technika je všestranne použiteľná a vhodná pre prax na farmách s automatizovaným systémom dojenia a riadeným prechodom kráv. Jednosmerné spätné zábrany možno použiť:

  • v čakárni na dojaci robot;
  • pri východe z dojaceho robota;
  • pri prechodoch k oblasti selekcie alebo slamy;
  • pri všetkých prechodoch od kŕmiska k ležovisku.

Podľa veľkosti maštale je možné týmto spôsobom rýchlo použiť 5 až 10 spätných zábran.

Žiaľ, spôsob, akým sú jednosmerné zábrany obvykle u nás používané, majú aj svoje nástrahy a úskalia. Niekedy sú brány príliš ťažko prechodné alebo nesprávne konštrukčne zabezpečené, takže zvieratám ich ťažko otvoria, čím nespĺňajú svoj účel. Zvlášť mladé zvieratá stoja často pred zavretou bránou, hoci je otvorená. Vzhľadom na to, že si potom v maštali nevedia lepšie pomôcť, bývajú brány zviazané lanami a tým je systém riadeného pohybu kráv dovedený až k ad absurdum. Síce mladé zvieratá môžu, tak ako je naplánované, oblasti meniť, ale práve skúsené zvieratá využijú príležitosť, aby prišli kedykoľvek do oblasti, kde nemajú čo hľadať.

Celý článok si možno prečítať v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 24

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down