27.06.2017 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hydinári sa stále držia. Dokedy vydržia?

Jedným z mála potravinárskych odvetví na Slovensku, ktoré ešte funguje a nepadlo úplne na kolená, je hydinárstvo. O aktuálnej situácii, v akej sa nachádzajú liahari, chovatelia a spracovatelia hydiny, ako aj producenti konzumných slepačích vajec sme hovorili s riaditeľom Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Ing. Mgr. Danielom MOLNÁROM.

rn hovorili

„V chove hrabavej hydiny bola zaznamenaná stabilizácia výroby s miernym nárastom. V roku 2016 chovatelia hydiny na Slovensku vyprodukovali 114 504 ton živej jatočnej hydiny, čo predstavuje nárast oproti roku 2015 o vyše 20 % , čo je v reálnom vyjadrení 19 209 ton. Najvyšší bol nárast kurčiat a moriek. Na druhej strane, z vodnej hydiny kačice zostali na približne rovnakej úrovni, ktorá sa nedá ani len porovnávať s tou pred rokmi, u husí sme z toho mála zaznamenali ďalší pokles. Vzhľadom na objednávky slovenského trhu sme v roku 2016 z vyprodukovanej živej jatočnej hydiny vyviezli do zahraničia 28 295 ton.
Vo výrobe hydinového mäsa na bitúnkoch po výraznom poklese objemu výroby v roku 2013 prišlo k stabilizácii produkcie, v roku 2015 prišlo k nárastu objemu výroby a v roku 2016 k jeho zachovaniu, respektíve k nepatrnému nárastu o necelých 100 ton. Sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je na úrovni 54 %, čo výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ, ako aj plánovanou sebestačnosťou na úrovni 80 %. Pritom výrobné i spracovateľské kapacity slovenských hydinárov sú k dispozícii, rozhoduje však dopyt trhu.
V produkcii slepačích vajec bolo Slovensko dlhodobo sebestačné s výnimkou roku 2014. V roku 2016 sa sebestačnosť v produkcii vajec dostala na úroveň 107,5 %. V roku 2016 sme vyprodukovali 1 241 miliónov vajec, čo je viac oproti roku 2015 o 3,1 % , teda asi o 37 miliónov kusov. Počet sliepok vlani medziročne poklesol, ale na druhej strane sa priemerná znáška na 1 sliepku zvýšila medziročne z 197,7 ks na 200,2 ks.“

Celý rozhovor je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26 - v Téme týždňa venovanej chovu hydiny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down