28.06.2017 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Najviac nosníc sa u nás chová v klietkach

Vo výrobe konzumných slepačích vajec je Slovensko sebestačné na viac ako 107 percent. Z hľadiska spôsobu chovu nosníc, dominujú u nás obohatené klietky, z ktorých pochádzajú asi tri štvrtiny produkcie. Nasledujú voliéry s približne 20-percentnou produkciou a päť percent je z voľného výbehu.

Keďže vo svete narastá záujem o vajcia z voľných výbehov a podstielky na úkor vajec z obohatených klietok, oslovili sme manažérov dvoch najväčších fariem na slepačie vajcia na Slovensku s otázkou, či badajú  takýto trend aj u nás.

rn hovorili

Ladislav Birčák, riaditeľ, Novogal, Dvory nad Žitavou: „Všetci slovenskí producenti slepačích vajec pred piatimi rokmi v zmysle nariadenia EÚ zmenili technológie štandardných klietok na väčšie, obohatené. Keďže životnosť týchto technológií sa odhaduje na 15 rokov, je veľmi málo pravdepodobné, že by sa pomer ustajnenia nosníc menil pred rokom 2027. Podobne je to v mnohých krajinách EÚ, dokonca v Poľsku či Česku je klietkový chov ešte vo väčšom zastúpení ako na Slovensku. Pri každom výrobku hrá významnú úlohu cena. A tu si treba uvedomiť, že vajcia z podstielkových chovov by pre náročnejší spôsob ustajnenia a kŕmenia mali byť až o polovicu drahšie ako z klietok. Neobstojí ani tvrdenie niektorých odborníkov na zdravú výživu, že takéto vajcia sú zdravšie.

Celý rozhovor je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down