19.09.2017 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kyprenie pôdy

Spôsob obrábania pôdy jej kyprením do väčších hĺbok sa v súčasnosti stáva aktuálnym fenoménom a to z viacerých dôvodov. Viacerí farmári, ktorí využívajú alebo využívali minimalizáciu, zistili, že sa stretávajú s pôdnym utužením. Pôdne utuženie sa však môže objaviť aj u tých, ktorí obrábajú pôdu konvenčne – orbou, pri orbe sa ale pôdne utuženie tvorí v hlbšej vrstve pôdy. K dôležitým dôvodom pre hlbšie kyprenie pôdy možno zaradiť jej ochranu proti vodnej erózii a úsporu vlahy a ďalším z dôvodov náhrady orby kyprením je aj úspora času a financií (hlavne pracovných nákladov).

V súčasnosti sa odhaduje, že približne polovica ornej pôdy na Slovensku má problémy s pôdnym utužením. Hlavným dôvodom utužovania pôdy je zvýšená hmotnosť pracovných strojov a hlavne ich neorganizovaný spôsob prejazdov po obrábaných pozemkoch. Veľký vplyv na utuženie má však aj zmena štruktúry pestovaných plodín. V súčasnosti máme v osevnom postupe málo plodín, ktoré nám svojimi koreňmi pomáhajú problém utužovania pôdy riešiť. Máme málo lucerny alebo podobných plodín s mohutným koreňovým systémom, ktoré svojimi koreňmi utuženú pôdu prerastú a čiastočne ju aj rozrušia. Po odumretí koreňov a ich rozložení v pôde vznikajú priestory, ktorými môže vsakovať voda do hlbších vrstiev pôdneho profilu.

Pri dlhodobom neriešení problému utuženia pôdy môžu vznikať na poliach miesta, kde sa nemôžu infiltrovať zrážky a vznikajú močiare, ktoré nemožno obrábať. Toto sú len niektoré dôvody, prečo sa v mnohých prípadoch musí pristúpiť k využívaniu hlbšieho kyprenia. Dobrých pestovateľov na problém utuženej pôdy upozorní už stav pestovaných rastlín v čase extrémneho počasia (napr. za mokra na jeseň), ale predovšetkým tvar a rozloženie koreňov v pôdnom profile. Ľahko sa o utužení pôdy presvedčíme napr. v porastoch repky pri vyrytí koreňov a prehliadke ich tvaru.

Viac v RN č. 38

S použitím dostupných zdrojov spracoval:

doc. Ing. JOZEF ĎUĎÁK, CSc.

Slovenská poľnohospodárska univerzita, Nitra

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down