26.09.2017 | 01:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Proti piadivkám môžeme zasiahnuť teraz

Koncom septembra až začiatkom októbra možno pozorovať na ovocných drevinách piadivku jesennú (Operophtera brumata) a piadivku zimnú (Erannis defoliaria). Obaja škodcovia majú len jednu generáciu za rok.

Larvy piadivky jesennej, ako aj piadivky zimnej sa môžu živiť takmer na všetkých druhoch rôznych ovocných a listnatých stromov a krov. Podľa niektorých autorov sa nemôžu rozvíjať na broskyni obyčajnej.
Jedným z najbežnejších a najvýznamnejších škodcov ovocných i okrasných listnatých drevín vo všetkých oblastiach je piadivka jesenná. Samičky, ktoré sú menšie ako polovica dĺžky tela, majú hnedosivé krídla s dvomi tmavšími pásikmi. Pre zadný pár krídiel je typické žltkastobiele sfarbenie. Základným rozpoznávacím znakom samičiek je to, že majú v porovnaní so samčekmi zakrpatené krídla a preto dokážu len liezť. Húsenice sú žltozelené a po bokoch majú svetlejšie pásiky. Škodca prezimuje v štádiu vajíčka, ktoré je pomarančovožlté. K liahnutiu dochádza skoro na jar v období pučania stromov. Zo začiatku sú pozorované len nepatrné škody, ktoré je možno ľahko prehliadnuť. Staršie húsenice už však skonzumujú pomerne väčšie množstvo potravy, pri silnejšom napadnutí môžu spôsobiť holožer. Liahnutie dospelých jedincov nastáva v októbri. Odhadovaný počet nakladených vajíčok samičkou je 300. Typickými prejavmi napadnutia stromov piadivkou sú vyžraté puky, obžraté mladé listy a kvety. Symptómy sa prejavujú aj na plodoch, ktoré po napadnutí majú vyžratý obsah, niekedy až po jadro. Súkvetia, ako aj listy sú spradené pavučinami.

Celý článok Ing. Ivany Horváthovej, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín - je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 39.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down