21.11.2017 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moderné traktory, verzus ich predchodcovia

Traktor patrí k základným mechanizmom používaným v poľnohospodárstve. Tento energetický prostriedok slúži na ťahanie, nesenie, tlačenie, prípadne pohon predovšetkým poľnohospodárskych strojov. Okrem poľnohospodárskej výroby sa s ním môžeme stretnúť napríklad v lese alebo inom nerovnom a nespevnenom teréne. Traktor a jemu podobné stroje sa používajú aj v iných odvetviach, napríklad pri údržbe komunikácii, v stavebníctve alebo v komunálom sektore.

Ako sa vyvíjajú a v čom sa odlišujú moderné poľnohospodárske traktory od svojich predchodcov, sme sa bavili s doc. Jozefom Ďuďákom, CSc. z Katedry strojov a výrobných biosystémov, Technickej fakulty SPU v Nitre.

V čom sú dnes používané traktory iné od traktorov používaných v minulosti? „Základná koncepcia klasického kolesového traktora, kedy na zadnej náprave sú použité väčšie kolesá a na prednej menšie, ostáva zachovaná. Zmeny však nastali v mnohých iných ohľadoch. Prvým znakom je ponuka traktorov na trhu. Pokiaľ sa pozrieme na ponuku, respektíve sortiment traktorov na trhu, ten je badateľne rozsiahlejší. Vezmime si, že do roku 1990 bolo na našom trhu v ponuke zhruba päť značiek a asi dvadsať typov traktorov. V súčasnosti je na trhu viac než 25 značiek a viac ako deväťsto typov traktorov. Druhým znakom je výkon traktorov. Zmena nenastala iba vo veľkosti traktorov, ale predovšetkým v ich výkone. Trendom sú veľké a čím ďalej výkonnejšie traktory. Opäť sa vrátim k porovnaniu. Do roku 1990 patrili medzi najvýkonnejšie traktory, traktory s výkonom motora do 180 k (Škoda 180), prípade 230 až 260 k (Kirovets). V súčasnosti dosahujú klasické kolesové traktory výkon prekračujúci hranicu 500 k a pokiaľ spomenieme koncepciu kĺbových pásových traktorov, ich výkony sa šplhajú až na úroveň viac než 600 k. Tretím znakom, v čom nastal výrazný pokrok pri traktorovej technike, je prepravná rýchlosť. V minulosti bola maximálna prepravná rýchlosť 25 km/h, dnes je bežnou praxou pohyb traktora po verenej komunikácii rýchlosťou 40 km/h, v niektorých prípadoch 60 km/h, prípadne aj viac. V neposlednom rade nastala zmena aj čo sa týka samotnej obstarávacej ceny traktora. Opäť sa vrátim do roku 1990, kedy stála jedna konská sila výkonu motora traktora približne 1000 Sk, (zhruba1250 Sk za kW výkonu motora traktora) dnes sa cena za traktor pohybuje v prepočte na kilowatt výkonu motora približne na úrovni 800 až 1000 eur.“

Viac v RN č. 46

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down