21.11.2017 | 11:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sejba jarných plodín

Úroda a kvalita zberaného produktu jarných plodín v ostatných suchých a teplých pestovateľských ročníkoch závisí predovšetkým od vytvorenia vhodných podmienok pre skorú a kvalitnú sejbu. Z tohto dôvodu treba klásť dôraz na dodržiavanie hĺbky sejby a rovnomernosť rozmiestnenia osiva v riadku pri hustosiatych i širokoriadkových plodinách. Požadované uloženie kvalitného osiva do pôdy spolu s vhodnými pôdnymi a poveternostnými podmienkami vytvárajú základný predpoklad vysokej vzchádzavosti a rovnomernosti zapojenia porastu. Kvalitu sejby danú požadovaným rozmiestnením semien v riadku ovplyvňuje okrem iného príprava pôdy a vyrovnanosť pôdneho povrchu, osivo a technické parametre použitej sejačky. Predpokladom dodržania uvedených podmienok je aj použitie vhodnej poľnohospodárskej techniky.

Na spôsob a postupnosť operácií pri obrábaní pôdy a sejby na jar vplýva najmä termín sejby jarnej plodiny, ku ktorej sa má pôda pripraviť. Pri plodinách, ktoré sa vysievajú skoro, sa ihneď, len čo to dovolia poveternostné a pôdne podmienky, pripravuje osivové lôžko. Pri plodinách, ktoré potrebujú pre vyklíčenie vyššie teploty a vysievajú sa neskôr, robíme opatrenia na zamedzenie neproduktívnych strát vody, akumulovanej v pôde v zimnom období. Zároveň je nutné pamätať na mechanickú reguláciu burín. Skoré jarné buriny majú do termínov sejby koncom apríla až začiatkom mája dostatok času na svoj vývoj. Potláčame ich mechanickým spôsobom včas, čím šetríme neskôr na aplikácii herbicídov pri rešpektovaní ochrany životného prostredia i kvality budúceho produktu.

Viac v RM č.47

                                                                                      prof. Dr. Ing. RICHARD POSPIŠIL

                                                                          Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down