Poľnohospodárske komodity ako sezónny produkt, sa spotrebúvajú priebežne. Musia byť skladované od ich zberu až po použitie na spracovanie na konečné výrobky, prípadne na priamu spotrebu. Skladovanie sa definuje ako uloženie tovaru do určených, predtým ošetrených priestorov, kde je zabezpečené zachovanie kvality tovaru a jeho hmotnosti. Ak sme zobrali dobrú úrodu a potrebujeme ju uskladniť v rámci vlastnej firmy, vyžaduje to dodržanie určitých zásad a pravidiel. Komodita si musí počas skladovania udržať príslušnú kvalitu a treba zabezpečiť takmer nulový výskyt škodlivých organizmov počas celého obdobia skladovania. Potom môžeme už len sledovať ponuky a vyhodnocovať podmienky, za ktorých je najvhodnejšie našu produkciu speňažiť.
Na skladovanie úrody môžu pestovatelia využívať vlastné skladovacie priestory alebo sklady špecializovaných podnikov. Skladovanie zrnín a olejnín v silových skladoch zaberá v súčasnosti viac ako polovicu zo všetkých zodpovedajúcich skladovacích priestorov. Ostatné skladovacie priestory sú hangárové, alebo kombinované.
Viac v RN č. 51
Prof. Dr. Ing. RICHARD POSPIŠIL
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre