12.01.2018 | 01:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Technológia Shredlage je už zavedený pojem

Technológia Shredlage je u nás i vo svete už zavedený pojem. Ide o kukuričnú siláž s dlhými časticami (dĺžka rezanky je od 21 do 30 mm), ktorá prešla špeciálnym procesom úpravy.

Tento proces, ktorý slúži na produkciu kukuričnej siláže je overený a testovaný rôznymi štúdiami, nezávislými laboratóriami, ako aj poprednými farmármi a je registrovaný pod chránenou značkou SHREDLAGE®. Proces zahŕňa rezanie rastliny na dlhšie častice než je obvyklé, v tomto prípade na dĺžku 21 - 30 mm a následné spracovanie rezanky špeciálnym adaptérom Shredlage. Valce na tomto adaptéri sú pokryté špeciálnymi špirálovitými drážkami, ktoré rozdrvia fragmenty rastliny, ako aj povrch kukuričných zŕn. Okrem toho, aj fragmenty stonky sú rozdrvené v pozdĺžnom smere do reťazcov a vlákien. Vďaka špeciálnemu povrchu valcov sa vrstva kôry rozlúpne.
Toto intenzívne spracovanie niekoľkonásobne zväčší povrch nasekaného materiálu, čo má za následok lepšiu bakteriálnu fermentáciu počas silážovania, ale najmä pri trávení v bachore kravy. Roztrieštenie stonky po dĺžke na malé doštičky a nite umožňuje efektívnejšie využitie vlákniny, lepšie utláčanie a lepší účinok mikrobiálnej aktivity na vnútorné bunky stonky. Frakcie tradičnej siláže a Shredlage triedené sitami Penn State 4 Shaker Box sú rozdielne. Typický pomer u Shredlage (26 mm) je 25 %, 55 %, 18 %, 2 %; zatiaľ čo pri klasickej kukuričnej siláži (19 mm) je to 8 %, 60 %, 30 %, 2 %. Pokusy na Univerzite vo Wisconsine USA vykonané v roku 2012 ukázali, že Shredlage výrazne zvyšuje fyzickú účinnosť kukuričnej siláže v bachore a zároveň zlepšuje dostupnosť škrobu obsiahnutého vo všetkých častiach rastliny.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 2.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down