15.03.2018 | 01:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Školský progam EÚ ovocie, zelenina a mlieko na školách využíva 30 miliónov detí

Vyše 30 miliónov detí v krajinách EÚ dostáva v rámci školského programu EÚ mlieko, ovocie a zeleninu. Vyplýva to z najnovších monitorovacích správ školského roku 2016/2017, ktoré vo štvrtok zverejnila Európska komisia (EK).

Podľa dokumentu eurokomisie sa viac ako 12,2 milióna detí v 79.000 školách zapojilo do programu na podporu konzumácie ovocia a zeleniny a približne 18 miliónov detí do programu na podporu konzumácie mlieka v školách.
Okrem toho, že školský program EÚ zabezpečuje distribúciu týchto produktov, podporuje podľa EK aj zdravé stravovacie návyky u detí a zahŕňa osobitné vzdelávacie programy, ktoré majú zvýšiť povedomie žiakov o dôležitosti správnej výživy a vysvetliť im, ako sa vyrábajú potraviny.
Eurokomisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Phil Hogan v tejto súvislosti upozornil, že na školy sa takto dostávajú kvalitné, bezpečné a zdravé potraviny od európskych poľnohospodárov. Dodal, že EK pre nadchádzajúci školský rok 2018/2019 v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky vyčlenila 250 miliónov eur. Z uvedenej sumy sa určí 150 miliónov eur na ovocie a zeleninu a 100 miliónov eur na mlieko a mliečne výrobky.
Členské krajiny EÚ, ktoré majú záujem zapojiť sa do tohto programu, musia každý rok do konca januára informovať eurokomisiu a požiadať o podporu. Orientačné prostriedky pridelené z rozpočtu EÚ každému členskému štátu vychádzajú z počtu žiakov v každej krajine a pokiaľ ide o mlieko, z čerpania prostriedkov z predchádzajúceho programu. Vnútroštátne orgány majú možnosť presunúť časť vyčleneného rozpočtu (20 % až 25 %) z jedného odvetvia do druhého. Môžu tiež oznámiť, že využijú viac prostriedkov, než je suma požadovanej pomoci, ak si iné členské štáty odmietnu prevziať celý príspevok.
Slovenskej republike bola na školský rok 2018/19 vyčlenená suma 2.113.724 eur na podporu konzumácie ovocia a 990.350 eur na podporu konzumácie mlieka na školách.
Výber distribuovaných produktov je založený na zdravotných a environmentálnych aspektoch, sezónnosti, rôznorodosti a dostupnosti. Členské štáty môžu podporiť nákup miestnych alebo regionálnych produktov, ekologické výrobky s dôrazom na environmentálne prínosy a systémy kvality pre poľnohospodárske výrobky.
V školskom roku 2016/2017 boli najviac distribuovaným ovocím jablká spolu s hruškami, slivkami, broskyňami, nektárinkami, pomarančmi, jahodami a banánmi. Medzi najobľúbenejšími druhmi zeleniny bola mrkva, rajčiny a paprika. V rámci programu na podporu konzumácie mlieka boli najobľúbenejšími kategóriami produktov mlieko, ochutené mlieko a fermentované mliečne výrobky, ako napríklad jogurty. Vo veľkej miere sa distribuovali aj syry.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down