Rok čo rok sme svedkami rôznych škandálov s hydinou, hydinovým mäsom a konzumnými vajcami, ktoré spochybňujú kvalitu chovov, ako i kvalitu a zdravotnú bezpečnosť samotných potravín v krajinách ich výskytu.
Pri hydinovom mäse a vajciach sa objavili v uplynulých mesiacoch aféry najmä v Brazílii, Holandsku a Poľsku, ktoré zasiahli aj slovenský trh. Aj v priebehu roku 2017 sa na druhej strane potvrdilo, že slovenská hydina a vajcia sú vysoko kvalitné a bezpečné pre spotrebiteľa, za čím treba vidieť účinnú kontrolu chovu hydiny a výroby potravín prostredníctvom veterinárnych kontrol, stáleho veterinárneho dozoru a potravinového dozoru.
„Našim spotrebiteľom pripomíname, aby sa skutočne zaujímali o pôvod hydiny a vajec, a to nielen pri nákupoch v obchodoch, ale aj v stravovacích zariadeniach. Veď pri slovenskom pôvode týchto potravín majú záruku kvality a zdravotnej nezávadnosti. Dôkazom o tom sú aj udelené značky kvality SK pre 150 hydinových výrobkov a vajec. Držiteľmi Značky kvality SK sa stali produkty spoločností HSH, HYZA, Hydina Kubus, Babičkin dvor, Hydina Holding, Janek a Novogal. To predstavuje záruky kvality a slovenského pôvodu tovaru,“ hovorí riaditeľ ÚHS Daniel Molnár.
Najviac výrobkov so Značkou kvality SK je práve v hydinárskom priemysle, takže spotrebiteľ má garanciu špičkovej kvality kuracieho a morčacieho mäsa i veľkého množstva výrobkov z neho, podobne aj konzumných slepačích vajec. Súčasne je to pre spotrebiteľa informácia, že každý výrobok s takýmto logom splnil požiadavky ustanovené zásadami na posudzovanie a udeľovanie značky, že výrobca dodržiava deklarovaný technologický postup a vyššie parametre kvality, čím tieto výrobky jednoznačne odlišuje od podobných na trhu.
„Je však na škodu veci, že spotrebiteľ si za roky existencie tohto označenia kvality, ktoré je v niektorých reťazcoch aj vizuálne zvýraznené, ešte príliš naň nezvykol, nejde cieľavedome práve po takomto tovare,“ dodáva Daniel Molnár.
(ľu)