22.06.2018 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aký bol rok 2017 v hydinárskom priemysle?

V roku 2017 hydinársky priemysel na Slovensku po období rastu zaznamenal mierny pokles produkcie chovu hydiny o 1,4 %, o 1 602 ton živej jatočnej hmotnosti.

Produkcia živej jatočnej hydiny v minulom roku bola na úrovni 112 902 ton, z toho bolo 105 117 ton kurčiat (medziročný pokles o 1,4 %, o 1 487 ton), 5 510 ton sliepok (medziročný pokles o 332 ton, o 5,7 %), 2 140 ton moriek (medziročný nárast o 422 ton, o 24,6 %), 70 ton kačíc (medziročný pokles o14,6 %, o 12 ton) a 65 ton husí (medziročný pokles o 3 %, o 2 tony).
Napriek nárastu produkcie živej jatočnej hydiny v období rokov 2013 až 2016 je dnešný stav stále pod úrovňou výroby v roku 2005. Pri morkách a vodnej hydine nastal úpadok chovov po roku 2000. V roku 2017 sme aj napriek výraznému nárastu vyprodukovali iba 36,3 % objemu výroby živých jatočných moriek a 11,7 % objemu výroby živých jatočných kačíc oproti roku 2000. V roku 2016 sa na zahraničné bitúnky vyviezlo 23 157 ton živej jatočnej hydiny,  čo predstavuje 20,5 % produkcie v SR.
Výroba hydinového mäsa na slovenských bitúnkoch zaznamenala v období rokov 2006 až 2014 postupný pokles až o 46 %. Objem produkcie hydinového mäsa poklesol v tomto období o 43 323 ton. V roku 2015 prišlo k zastaveniu úpadku odvetvia a od tohto roku, vrátane roku 2017, produkcia hydinového mäsa v SR každoročne mierne rastie.
V roku 2017 dosiahol objem výroby 64 494 481 ton, čo predstavuje medziročne nárast o 1 % - o 653 ton.  Na 1 obyvateľa sme vyprodukovali 11,85 kg hydinového mäsa, čo nás zaraďuje na posledné priečky v rámci EÚ. Ak predpokladáme reálnu spotrebu hydinového mäsa v SR na úrovni 20 kg na jedného obyvateľa ročne, sebestačnosť Slovenska v produkcii hydinového mäsa je na úrovni 59 %. Tento údaj výrazne zaostáva za priemerom ostatných krajín EÚ, ako aj plánovanou sebestačnosťou na úrovni 80 %.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 26, v Téme týždňa s názvom CHOV HYDINY.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down