03.07.2018 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako predchádzať tepelnému stresu v maštali?

V posledných rokoch dochádza k častejším a dlhšie trvajúcim periódam horúčav. Práve leto 2017 nám ukázalo, ako sú dojnice citlivé na tepelný stres. Ktoré symptómy poukazujú na tepelný stres a čo je možné proti tomu robiť?

Letné vlny horúčav znižujú príjem krmiva, zvyšujú počet somatických buniek, spôsobujú straty mliečnej výkonnosti, poruchy metabolizmu a plodnosti.
Na rozdiel od nás ľudí, pri kravách je tolerancia na nízke teploty výrazne vyššia ako na vysoké teploty. Zatiaľ čo my sa pri bežnom oblečení cítime najlepšie pri 18 až 22 ºC, pri dojniciach leží tento rozsah pri teplote 4 až 16 ºC. Spôsobené je to najmä tým, že pri trávení kŕmnej dávky mikroorganizmami sa v predžalúdkovom systéme kráv uvoľňuje veľa tepla. Tepelný výkon kravy po príjme potravy a podľa zloženia kŕmnej dávky môže činiť až 1,5 kW. Teplo uvoľňuje krava cez povrch tela do okolia a so stúpajúcou vonkajšou teplotou funguje toto odovzdávanie čoraz horšie. Krava sa pokúša odovzdať telesné teplo, pričom silnejšie dýchanie alebo potenie spôsobujú, že sa zvyšuje odparovanie. Ale vlhkosť vzduchu obmedzuje odovzdávanie tepla cez odparovanie.

K vzniku stresu z tepla prispieva teplota a vlhkosť vzduchu. Za účelom odhadu týchto dvoch parametrov na záťaž zo stresu pri kravách bol v USA vyvinutý TH-Index (Temperature Humidity Index). Čím teplejší a vlhší je vzduch, tým je vyššie riziko pre stres z horúčavy. Teplota a vlhkosť v stajni môžu byť monitorované bežnou meteorologickou stanicou a záťaž z horúčavy odčítaná z tabuľky TH-indexu.

Rozoznať stres z tepla

  • zvieratá vo väčšom počte stoja a vyhľadávajú miesta s čerstvým vzduchom (prievan);
  • zvýšený príjem vody;
  • zvýšená telesná teplota: 38,3 - 38,8 ºC normálna, >39,0 °C začínajúci tepelný stres, >39,5 °C silný tepelný stres;
  • zvýšená frekvencia dýchania: zvieratá funia, dychčia s natiahnutým krkom a hlavou;
  • klesajúci príjem potravy až o mínus 25 %;
  • dojivosť a obsah tuku klesajú, počty buniek stúpajú.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 27.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down