09.07.2018 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitu vajec neovplyvníme technikou chovu

Reagujeme na článok Ing. Pavla Friča, ktorý bol publikovaný v Roľníckych novinách č. 9 s názvom Nešťastné budú nosnice. V príspevku poukazuje na „nezmyselné kroky Bruselu (EÚ) a neuvážené vyhlásenia tzv. odborníkov na zdravú výživu, že najväčšie obchodné reťazce v Európe sa zaviazali, že od roku 2025 nebudú kupovať vajcia, pochádzajúce od sliepok chovaných v klietkach.

To protirečí Nariadeniu EÚ chovať sliepky na produkciu vajec v „obohatených klietkach“ a tak zabezpečiť nosniciam „pohodu“ (welfare). Mnohí chovatelia realizovali prechod z tradičných klietok na obohatené klietky, čo si vyžadovalo zvýšené investície, čiastočne kryté z EÚ, no predpokladaný efekt sa touto zmenou nedosiahol. Obmedzenie klietkových chovov nosníc a uvedenie welfare rapídne zvýšia náklady na výrobu konzumných vajec a tým aj ich ceny, čo vyvolalo ich zníženie konzumácie na obyvateľa s nižšou kúpnou silou a tiež došlo k zníženiu výroby v štátoch EÚ zvýšením dovozu z Ázie či zámoria.

Požiadavky ľudí na bielkoviny živočíšneho pôvodu sú uspokojované spotrebou mäsa, mlieka a vajec. Na štruktúre spotreby živočíšnych bielkovín sa vajcia podieľajú 7 - 8 % podielom (tab. 1). Denná spotreba bielkovín na obyvateľa ukazuje, že vo vyspelých krajinách sa plytvá bielkovinami živočíšneho pôvodu a v menej rozvinutých krajinách je hlad po živočíšnych bielkovinách.

Podľa údajov Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), denný príjem obyvateľov Zeme potravou by mal byť 2 500 kcal (10,4 MJ) a 1 g bielkovín na 1 kg živej hmotnosti pri rastúcich a 0,7 g pri dospelých osobách, z toho 30 % by mali tvoriť živočíšne bielkoviny. Rozpätie spotrebovanej energie a bielkovín je veľké.

Celý článok prof. Martina Halaja z SPU Nitra je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 27.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down