Slovenské chovy ošípaných patria medzi európsku špičku v kvalite bravčového mäsa. Spotrebiteľ tak kúpou výborného domáceho bravčového mäsa a výrobkov z neho prispieva na svoje zdravie. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
"Hoci sa s úsmevom hovorí, že slovenskí chovatelia ošípaných by sa zmestili do jednej väčšej kancelárie, aj táto veľmi malá skupina ľudí má byť dnes právom na čo pyšná. Po rokoch úpadku odvetvia sa im postupne podarilo vyzdvihnúť chovy ošípaných na európsky piedestál v kvalite, o čom svedčia viaceré ukazovatele," priblížila.
Na Slovensku momentálne sa podľa nej chová približne 600.000 kusov ošípaných. Stavy prasníc sú na úrovni 36.000 až 38.000 kusov a narastajú. Rovnako pozitívne vyznievajú aj ukazovatele o úžitkovosti, ktorá sa za posledných päť rokov zvýšila. Na jednu prasnicu je odchov 27 odstavčiat, pričom pred 15 rokmi to bolo 14,5 odstavčiat. Vzhľadom na stav, v akom stave sa nachádza celý sektor živočíšnej výroby, je preto dvojnásobne potešiteľné, že Slováci vedia vyrobiť zdravé a bezpečné mäso, čím dokážu konkurovať Európe.
"Pre samotných spotrebiteľov môže byť čerešničkou na torte aj fakt, že máme chovy ošípaných s najnižšou mierou používania antibiotík v Európskej únii. Dokonca v niektorých chovoch antibiotiká nepoužívame vôbec," hovorí predseda Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andrej Imrich.
Namieste tu preto podľa Holéciovej vyznieva opätovný apel na zákazníkov, aby si v neprehľadnom mori dovážaných potravín vyberali práve slovenské bravčové mäso. Svojou čerstvosťou a prepravou len na niekoľko desiatok či stoviek kilometrov hravo porazí bravčovinu prevážanú 2000 kilometrov cez pol Európy. Kvalitný chov zvierat, ktorý na Slovensku je, a navyše je pod stálou veterinárnou kontrolou, totiž významnou mierou prispieva k znižovaniu tak rozšírených civilizačných ochorení.
Slovensko podľa nej patrí medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva a jednou z príčin sú aj nekvalitné potraviny. Na zamyslenie sa preto stojí otázka, ako cielene môžu chovatelia, spracovatelia, obchodníci a štát zvýšiť len 20-% podiel nášho kvalitného bravčového mäsa v obchodoch. O pozitívach, ale aj problémoch tohto odvetvia 8. augusta hovorili chovatelia ošípaných s vedením SPPK.
"Ak chceme aj naďalej ponúkať Slovákom kvalitné bravčové mäso, potrebujeme ochrániť našu krajinu pred zavlečením afrického moru ošípaných z okolitých štátov, zvýšiť podporu do odvetvia a ochrániť spotrebiteľa pred dovozom nekvalitnej bravčoviny zo zahraničia," zdôraznil predseda SPPK Emil Macho.
Nekvalitné mäso sa k nám podľa Holéciovej dováža najmä zo Španielska, Belgicka či Poľska. Výrobky z neho nedosahujú kvalitu prvotriedneho slovenského bravčového. Ide pritom o mäso, ktoré na západe Európy majú problém predať. Môže byť dlhšiu dobu skladované, dokonca podľa chovateľov v niektorých prípadoch by malo patriť do kafilérie, a nie k spotrebiteľovi. Navyše, nízku cenu dovážaného mäsa dotuje silná štátna podpora západoeurópskych krajín, ktorej naši výrobcovia nevedia konkurovať, dodala hovorkyňa SPPK.
(tasr)