24.08.2018 | 07:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

PŠENICA ( leto ) + Agronóm č. 4 / 2018

Skorý nástup zberu, príprava novej sezóny je tu!
Je všeobecne známe, že fenologické fázy nenastupujú každý rok v rovnakom termíne. Po miernej zime, zvyčajne na jar začína vegetácia skôr, ako v prípade štandardnej zimy s mrazmi a snehom. Chladné a daždivé počasie v lete odďaľuje dozrievanie obilnín, naopak suché a teplé leto uvedené značne skracuje. Ideálny priebeh počasia v priestore a v čase neexistuje súčasne pre každú poľnohospodársku plodinu. Podľa SHMÚ sme v novodobej histórii meteorologických meraní zaznamenali túto jar dva rekordne teplé mesiace za sebou - apríl i máj. Z pohľadu úhrnu atmosférických zrážok bola jar 2018 na Slovensku zrážkovo normálna a na severozápade, Spiši a Gemeri podnormálna.

V apríli a rovnako aj v máji sme zaznamenávali zrážky hlavne búrkového charakteru s výraznou časovou a priestorovou nevyváženosťou. Aj pri dostatku zrážok vplyvom výrazne nadpriemerných teplôt dochádzalo k vysokému výparu a rýchlemu vysušovaniu pôdy. Extrémne výkyvy počasia extrémne pôsobia na vývoj a rast rastlín. V  porovnaní s dlhodobým priemerom všetky fenologické fázy nastupovali v roku 2018 o týždeň skôr, v južných oblastiach Slovenska aj o dva týždne skôr. Uvedenému zodpovedá výnimočne skorý nástup žatevných prác so značnými rozdielmi v úrodách medzi regiónmi a častokrát aj medzi susediacimi lokalitami.

Avšak úroda ozimín ešte ani zďaleka nie je pod strechou, pestovatelia sa už musia zamýšľať nad založením tej nasledujúcej. Dlhodobo najrozšírenejšia pestovaná plodina na Slovensku je pšenica ozimná. Tvorba úrody zrna a jej kvalita je počas pomerne dlhej vegetačnej doby ovplyvňovaná celou radou agronomických opatrení a faktorov medzi ktoré parí výber pozemku, predsejbová príprava pôdy, termín sejby, osevný postup, výber predplodiny, výživa, ochrana proti škodlivým činiteľom, využívanie stimulačných opatrení a v neposlednom rade je to výber odrody s odpovedajúcimi parametrami do konkrétnych výrobných podmienok. Pestovatelia sa mohli v júni inšpirovať na viacerých dňoch poľa, ktoré boli zamerané práve na predstavenie odrôd obilnín – ich vlastností, kvality a samozrejme úrodového potenciálu.

Výkonnosť a úrodová stabilita sú v šľachtení stále a v zásade nemenné šľachtiteľské ciele, pretože sú prvoradé pri výbere odrôd. Hlavné šľachtiteľské ciele etablovaných šľachtiteľských spoločností sú však zamerané nielen na zvyšovanie úrodového potenciálu a úrodovej stability nových odrôd, ale aj na zvyšovanie odolnosti proti abiotickým stresom ako je mrazuvzdornosť alebo suchovzdornosť, zvyšovanie odolnosti proti chorobám, či šľachtenie odrôd pre rôzne pestovateľské technológie. V centre pozornosti je taktiež technologická akosť - pekárska, cestovinárska, sladovnícka, či kŕmna. Pre pestovateľa tieto vlastnosti môžu byť dokonca prioritné a v tomto kontexte je tak odroda považovaná za základný intenzifikačný faktor rastlinnej výroby.

Do popredia sa čoraz viac dostáva termín sejby, zvlášť v posledných rokoch, kedy máme dlhé teplé jesene, čo je jeden z faktorov, ktorý má vplyv na významný výskyt chorôb a škodcov počas tohto obdobia. Posunutím sejby ozimných obilnín na neskorší termín – do prvej polovice októbra, čiastočne skrátime obdobie výskytu a šírenia škodlivých činiteľov, napr. vošiek a cikád, ktoré sú aj prenášačmi viróz. Podľa Ing. Márie Sekerkovej, CSc., autorke jedného z odborných príspevkov, počas nadpriemerne teplej jesene s dlhším trvaním je potrebné aplikovať aj dvakrát insekticídny prípravok na zlikvidovanie týchto škodcov.

A čo ekonomika výroby? Ziskovosť pestovania ozimnej pšenice je závislá od realizačnej ceny, úrod ako aj od výšky vynaložených nákladov. Pšenica je najdôležitejšia obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku a preto je základným zdrojom výživy obyvateľstva. Pšeničná bielkovina je bohatá na aminokyseliny, zrno obsahuje veľa vitamínov a minerálnych látok. Z tohto aspektu je dôležité, aby pestovanie pšenice letnej f. ozimnej bolo rentabilné a aby poľnohospodári dopestovali dostatok kvalitnej pšenice pre ľudskú výživu, ale aj s primeraným ziskom. Aj o tejto problematike sa môžete dočítať v odbornom článku zameranom na ekonomiku pestovania ozimnej pšenice pri rôznych technológiách zakladania porastov.

 VIERA UVÍROVÁ

p5-psenica2-min

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down