27.08.2018 | 12:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ošetrovanie a skladovanie osív

Zberová zrelosť obilnín určených na osivo je charakterizovaná skončením ukladania rezervných látok v zrne. Odrodové rozdiely v procese dozrievania a ich zberová stabilita sú dôležitým ukazovateľom pre postup a organizáciu zberových prác. Termín zberu závisí aj od ekologických podmienok a stavu porastu. Predčasným zberom sa znižuje úroda, pretože sa ešte neukončil proces ukladania zásobných látok v zrne, zhoršuje sa kvalita aj skladovateľnosť produktu.

Pri oneskorenom zbere sa znižuje úroda spôsobená stratami, vypadávaním zrna, znižuje sa množstvo lepku, objemová hmotnosť a zvyšuje sa nebezpečenstvo porastania zrna, čím sa znehodnocuje budúca klíčivosť osiva.

Pri zbere treba venovať pozornosť nastaveniu kombajnu z hľadiska obmedzenia zberových strát i možnosti mechanického poškodenia zrna. Táto skutočnosť je zvlášť dôležitá ak ide o osivárske porasty. Zrno musí ostať nepoškodené a schopné klíčenia.

Pri skladovaní osiva treba rešpektovať špeciálne požiadavky, s cieľom udržať jeho vysokú biologickú hodnotu. Medzi základné operácie pozberovej úpravy patria: predčistenie, sušenie, triedenie a príprava na skladovanie.

 Zložky obilnej hmoty      Zrno obilnín tvoria semená určitého botanického druhu, podľa ktorých sa obilná hmota nazýva (pšenica, raž, jačmeň a pod.). Jednotlivé obilky nie sú rovnaké, ale líšia sa veľkosťou, plnosťou a tvarom podľa podmienok, v ktorých sa vyvíjali. Pri zbere a následnej manipulácii s obilnou hmotou sa jej nerovnorodosť ďalej zvyšuje, pretože časť obiliek sa viac či menej poškodí. Okrem toho obsahuje obilná hmota ďalšie zložky: ako sú zrná iných druhov obilnín; semená burín; organické a anorganické nečistoty, napr. časti rastlín, hrudky hliny, organický a minerálny prach. Tieto prímesi a nečistoty znižujú kvalitu zrna, zvyšujú nejednotnosť obilnej hmoty a majú nepriaznivý vplyv na jej skladovateľnosť. Semená burín, ktoré sú spravidla vlhkejšie, dýchajú intenzívnejšie a môžu spôsobiť zvlhčenie obilnej hmoty s prípadným následným samozahrievaním.Ďalšou živou zložkou obilnej hmoty sú mikroorganizmy, ktoré sú početne zastúpené a za určitých, pre nich vhodných podmienok, sa môžu rozmnožiť a zhoršovať kvalitu zrna. Mikroorganizmy sa nachádzajú predovšetkým na povrchu obiliek, vnútorná časť zrna je takmer sterilná. Mikroflóra je zastúpená hlavne baktériami, plesňami a kvasinkami. Mikroorganizmy sú schopné v uskladnenom obilí prekonať nepriaznivé obdobie pre ich rozvoj v latentnom stave. V prípade zmeny podmienok vhodných pre ich životné cykly sa začínajú veľmi rýchlo aktivizovať a množiť.Významnou zložkou obilnej hmoty je medzizrnový vzduch, ktorého zloženie a fyzikálne parametre sa môžu podstatne meniť vplyvom pôsobenia okolia. To sa prejavuje na intenzite biochemických a fyzikálnych procesov, prebiehajúce v obilnej hmote. Medzizrnový vzduch môže mať odlišné zloženie než atmosférický vzduch, čo môže kladným alebo záporným spôsobom ovplyvniť skladovateľnosť zrna.

                                      Prof. Dr. Ing. Richard Pospišil

                                Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách č. 34

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down