07.09.2018 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Boj proti mínerke pórovej a piadivkám

V polovici júla bola uverejnená ochrana póru proti mínerke pórovej mechanickým spôsobom, a to prikrývaním porastov netkanými textíliami, ktoré treba ponechať na poraste minimálne do konca septembra.

Rojenie jesennej generácie možno pozorovať v závislosti od zrážok a teplôt už koncom augusta, pričom začína väčšinou po daždivejšom a chladnejšom počasí, ktoré máme práve za sebou. Prítomnosť dospelcov v poraste je možné zistiť podľa vpichov na špičkách listov póru. Jesenná generácia lieta pri priaznivom počasí ešte aj v slnečných októbrových dňoch.

Ak sme nepoužili vyššie spomínanú mechanickú ochranu, do úvahy prichádza chemická ochrana. Momentálne je proti mínerke pórovej povolený jeden prípravok na ochranu rastlín, a to Decis Protech (max. raz za vegetáciu), ktorý je dostupný aj v malospotrebiteľskom (MB) balení plus iba v MB balení je povolený Decis Al (max. trikrát za vegetáciu s dodržaním pokynov uvedených na etikete prípravku). Termín ochrany by mal byť najskôr po 5. septembri cielený proti dospelcom. Dospelce sú zasiahnuteľné len v čase rojenia, pričom toto obdobie sa môže predĺžiť v závislosti od poveternostných podmienok. Larvy sú zasa chránené vo vnútri listov a po preniknutí do podzemnej časti aj zeminou. Ošetrenie má význam iba v miestach pravidelných škôd.

Zaujímavými škodcami ovocných drevín, najmä jabloní, hrušiek, sliviek a orechov, a okrasných drevín, napr. briez, líp a ruží, sú piadivka jesenná a piadivka zimná. Hoci sa bežne vyskytujú, škodia iba vo výnimočne priaznivých rokoch. Piadivky prezimujú v štádiu podlhovastých, pomarančovožltých 0,8 – 1 mm veľkých vajíčok, ktoré sú v pazuchách púčikov alebo na konárikoch.

Celý článok je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 36.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down