10.09.2018 | 09:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výživa: jeden z najdôležitejších faktorov zdravia

V dnešnej dobe sa všade okolo nás dozvedáme, či už z televízie alebo časopisov, o rôznych šíriacich sa chorobách a zdravotných problémoch. Odborníci nás upozorňujú, že za mnohými chorobami je nielen stres, znečistené životné prostredie, genetika, ale v prvom rade nevhodná výživa.

Všetky tieto faktory ovplyvňujú nielen zdravie ľudí, ale aj zdravie zvierat. Ak zvieratá nemajú správnu výživu, ich rast, miera reprodukcie, imunita a celkový welfare je negatívne ovplyvnený. Správna výživa je nevyhnutnou podmienkou dobrého zdravia zvierat. Je dôležité zabezpečiť im primerané zásobovanie všetkými živinami, vrátane stopových mikroprvkov s cieľom maximalizovať schopnosti zvierat odolávať chorobám. Jedine zdravé zviera môže produkovať zdravé potraviny a v dostatočnom množstve. Len zdravé zvieratá vedia pre farmára zabezpečiť ziskovosť a zároveň dostatočne zabezpečiť trh bezpečnými, výživnými a zároveň chutnými potravinami. Každému farmárovi a chovateľovi by malo záležať hlavne na kvalite podávaného krmiva!
Kvalita krmív je rozhodujúcim faktorom z hľadiska ich efektívneho využitia v organizme zvieraťa. Je významná nielen pre rast a zdravotný stav zvierat, ale tiež pre produkciu živočíšnych produktov. Kvalita krmív je reprezentovaná obsahom živín, koncentráciou energie, ako aj dietetickými vlastnosťami ovplyvňujúcimi príjem krmív, obsahom antinutričných látok a toxických substancií.
Dôležité je posudzovať každú charakteristickú vlastnosť krmiva zvlášť a stanoviť kvalitatívne limity s ohľadom na druh krmiva a minimálne požiadavky na sledované parametre. Vzhľadom na to, že základné živiny (N-látky, vláknina, škrob, minerálne látky, ale i neškrobové rozpustné a nerozpustné polysacharidy) sú v rastline úzko späté, ovplyvňujú sa navzájom i v procese trávenia (stráviteľnosť, degradovateľnosť) a využiteľnosti živín zo zrnín a objemových krmív.

Celý článok doc. Ing. Márie Chrenkovej, PhD. z VÚŽV - Nitra je uverejnený v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 37, v Téme týždňa venovanej zdraviu hospodárskych zvierat.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down