05.10.2018 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jalovice pripúšťať podľa hmotnosti, nie veku

Cieľom odchovu jalovíc (od 6. mesiacov veku do štádia vysokej gravidity) je odchovávať jalovice tak, aby dosiahli v primeranom veku požadovanú hmotnosť, vhodnú na prvé pripustenie.

Cieľom chovu jalovíc je vyprodukovať zdravé, konštitučne silné, vysoko produktívne a dlhoveké kravy. Z fyziologického hľadiska je rozhodujúci vek a živá hmotnosť pri pripúšťaní. Z ekonomického hľadiska je potrebné jalovice pripúšťať čo najskôr, aby sa skrátilo neproduktívne obdobie.
V mnohých prevádzkach s chovom hovädzieho dobytka sa však pripúšťanie jalovíc stále vykonáva podľa veku. Lepší spôsob je určiť ideálny čas pokrytia podľa hmotnosti, použitím „pásov“ na váženie a meranie pre mladý dobytok a jalovice. V praxi sa ukazuje, že v podnikoch, kde jalovice pripúšťajú podľa veku, to robia často už veľmi neskoro.
Kapacita rastu jalovíc je často podceňovaná. Obzvlášť na farmách, kde prevádzkujú intenzívnu produkciu mlieka, sú jalovice veľmi často chované intenzívnejšie. Tu sa určite oplatí používať „pásy“ na váženie a meranie, aby jalovice neboli pokryté príliš neskoro, resp. s príliš vysokou hmotnosťou. Z toho vyplývajú známe negatívne účinky na plodnosť, priberanie, prípadne na možný výskyt problémov pri pôrode.

K ekonomickej produkcii mlieka sa počíta nielen optimálne zásobovanie a starostlivosť o dojnice, ale aj intenzívne oddeľovanie mladého dobytka. Už počas chovu mladého dobytka sú nastavené smery pre pripravenosť zvierat k výkonom. Pritom v chove mladého dobytka je značný úsporný potenciál.

Zníženie veku prvého oplodnenia spôsobuje:

  • klesanie nákladov na chov;
  • menší priestor na ustajnenie a potrebu kŕmnej plochy;
  • zníženie nákladov na pracovný čas.

Jalovice pohlavne dospievajú už vo veku 12 mesiacov. Prvé pripustenie sa však môže realizovať až po dosiahnutí telesnej dospelosti, keď dosahujú dve tretiny dospelej živej hmotnosti. Napríklad jalovice mliekového úžitkového typu, šľachtené holsteinským plemenom, by sa mali pripúšťať pri živej hmotnosti okolo 420 kg. Ak sa majú pri odchove jalovíc zohľadniť okrem veku a živej hmotnosti pri pripustení aj vývojové fázy mliečnej žľazy, je potrebné prispôsobiť k tomu ich výživu a organizáciu odchovu.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 40.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down