16.10.2018 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Význam minerálnych látok vo výžive dojníc

Význam minerálnych látok vo výžive dojníc nesmieme preceňovať, ale ani podceňovať. Organizmus dojníc sa preťažuje najmä vtedy, keď sa jednotlivé minerálne látky podávajú v nezodpovedajúcich množstvách.

V dôsledku nadmerného podávania jedného prvku môže veľmi rýchlo vzniknúť deficit iných, vzájomne antagonistických prvkov, a to aj vtedy, keď sa tieto prvky skrmujú v požadovaných množstvách.
Z minerálnych látok majú pre dojnice význam najmä vápnik, fosfor, sodík, horčík, mangán, zinok, meď, kobalt, jód a molybdén. Pri prežúvavcoch je potrebné z makroprvkov v kŕmnych dávkach hlavne riešiť obsah vápnika, fosforu, horčíka a sodíka. Po otelení, keď je potreba minerálnych látok zvýšená, sa ich zásoby v organizme dojníc odčerpávajú a v poslednej tretine laktácie, najmä v období státia na sucho, sa zásoby zase vytvárajú.
Najnáročnejším obdobím na minerálnu výživu kráv je práve prechod z obdobia státia na sucho do laktácie. Je to zvlášť stresujúce obdobie pre dojnice, a to i tie, ktoré chováme bez mliekovej produkcie. Je nevyhnutné, aby v tomto období bola dojnica kŕmená rovnako dobre, alebo ešte lepšie než v priebehu laktácie. Dobrá výživa minerálnymi látkami a vitamínmi ovplyvňuje vývoj mliečnej žľazy, rast vyvíjajúceho sa plodu teľaťa a podporuje imunitu. Minerálne látky patria medzi nekalorické živiny, a pre živočíšny organizmus sú taktiež nenahraditeľné.
Minerálne látky majú vo výžive zvierat mnohostranný význam, pričom každý prvok plní svoju špecifickú a nezameniteľnú úlohu. Hlavná úloha spočíva v ich stavebnej funkcii. Ide najmä o vápnik, fosfor a horčík, ktoré sa v prevažnej miere vyskytujú pri stavbe kostí a zubov a chránia organizmus pred výskytom ochorenia končatín. Minerálne látky sú tiež dôležité ako regulátory fyzikálno-chemických procesov v organizme. Podieľajú sa na udržiavaní acidobázickej rovnováhy, pričom hlavné bázické prvky sú sodík, draslík, vápnik a horčík a kyselinotvorné prvky sú fosfor, síra a chlór.

Viac sa dočítate v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 42.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down