19.11.2018 | 02:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zlaté žltnutie viniča predstavuje hrozbu

Inšpektori Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) v Bratislave vykonávajú každoročne detekčné prieskumy, ktoré slúžia na zistenie možnej prítomnosti zlatého žltnutia viniča (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) na Slovensku.

Prítomnosť tohto karanténneho škodlivého organizmu na našom území doteraz nebola potvrdená. V prípade podozrenia jeho prítomnosti je nutné kontaktovať príslušného oblastného inšpektora (kontakty nájdete na stránke: http://www.uksup.sk/oddelenie-kontroly-ochrany-rastlin-kontakty/).
Zlaté žltnutie viniča je ochorenie, ktoré je v Európe známe už od roku 1949, kedy sa prvýkrát vyskytlo vo Francúzsku. K hostiteľským rastlinám patrí vinič hroznorodý (Vitis vinifera), medzi náchylnejšie patrí odroda Chardonnay. K hostiteľom však patria aj ďalšie druhy z rodu Vitis spp.
Príznaky napadnutia možno pozorovať na celej rastline alebo iba na niektorých výhonkoch či ich častiach. V rôznych rokoch môže intenzita príznakov klesať, dokonca boli zistené prípady, kedy sa v niektorých rokoch neobjavovali vôbec.
Intenzitu príznakov ovplyvňuje aj termín napadnutia, odroda, podpník a podmienky stanovišťa. V závislosti od odrody nastáva počas letného obdobia žltnutie (pri bielych odrodách) alebo červenanie (pri modrých odrodách) listov. Okraje listov sa stáčajú nadol, sú kovovo lesklé a krehké. Na listovej čepeli pozorujeme farebné škvrny, ktoré sa postupne zväčšujú až nakoniec splývajú, sú nepravidelné alebo ohraničené žilkami od zelených častí.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Ivany HORVÁTHOVEJ z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlín v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 47.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down