Podľa novely zákona o veterinárnej starostlivosti 184/2018 Z. z. je zver vo farmovom chove považovaná za hospodárske zvieratá. Keďže počet fariem raticovej zveri na Slovensku dosiahol v roku 2016 úroveň 400, v roku 2017 úroveň 500 a v roku 2018 úroveň 540 prevádzkarní, bude potrebné tomuto odvetviu živočíšnej výroby venovať pozornosť.
Na farmách dominuje chov jeleňa, daniela, muflóna a diviaka; okrajovo sú chované srnce, kozorožce, losy. Spolu je vo farmových chovoch 10 180 jedincov raticovej zveri (zdroj: Slovenská asociácia chovu jeleňovitých, 2018).
Z hľadiska geografickej distribúcie sú lokalizované prevádzkarne najmä v Nitrianskom kraji (22 %), Banskobystrickom kraji (20 %) a v Trnavskom kraji (14 %) (spracované podľa podkladov ŠVPS SR). Približne 70 % fariem prevádzkuje chov extenzívnym spôsobom a zvyšné farmy intenzívnym spôsobom. Vo veľkosti fariem a počtoch chovanej zveri sú značné rozdiely, a to od malých chovateľov s niekoľkými zvieratami, pri obmedzených prostriedkoch na chov, až po veľkých chovateľov s niekoľkými stovkami zvierat. Prevažujú zatiaľ menšie farmy.
Vo väčšine fariem bude potrebné zaviesť nové technológie, bez ktorých neobstoja v konkurencii. Týka sa to najmä moderných systémov kŕmenia, systémov oplôtkov, odchytových a triediacich zariadení a technológií jatočného využitia raticovej zveri až po výrobu vlastných produktov, resp. až po predaj konečnému spotrebiteľovi. Tak ako aj pri ostatných odvetviach živočíšnej výroby, aj pri farmovom chove raticovej pociťujú chovatelia nedostatok financií pri snahách o zavádzanie potrebných technológií.
Súčasná spotreba zveriny (mäsa z raticovej zveri) na 1 obyvateľa u nás je nízka, je to približne 0,4 kg ročne. Zverina sa pritom vyznačuje významnými dietetickými vlastnosťami. Okrem veľmi nízkeho podielu tuku (jelenie stehno 1,6 % tuku), ktorý zároveň obsahuje vysoký podiel hodnotných nenasýtených mastných kyselín, sa vyznačuje vysokým obsahom železa a tiež bielkovín (jelenie stehno 22,2 % bielkovín), ktoré majú vysokú biologickú hodnotu, čo umožňuje ich vysokú využiteľnosť v ľudskom organizme.
Viac sa dočítate v článku Ing. Matúša Rajského, PhD. z NPPC - VÚŽV Nitra v ROĽNÍCKYCH NOVINÁCH č. 47.