V období január až september 2018 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle v SR 937 eur. Oproti rovnakému obdobiu roka 2017 to predstavuje nárast o 5,9 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).
Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy nastal podľa neho pri výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov, kde sa priemerná mesačná mzda 987 eur medziročne zvýšila o 11,1 %. Medziročne poklesla priemerná mesačná mzda iba v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny, a to o 1,6 %.
Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v sledovanom období 2018 dosiahli zamestnanci vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov 970 eur, v odbore úpravy a spracovania mlieka 1054 eur, výrobe hotových krmív 1069 eur, výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov 987 eur, výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek 1134 eur, výrobe ostatných potravinárskych výrobkov 1094 eur, výrobe piva a sladu 1535 eur a pri stáčaní prírodných minerálnych vôd a výrobe nealko nápojov 1149 eur.
Najvyššia priemerná mesačná mzda za tri štvrťroky 2018 bola pri výrobe piva a sladu 1535 eur a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 712 eur.
(tasr)