04.02.2019 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V chove oviec vidím veľký potenciál...

Záujem spotrebiteľov o tradičné farmárske výrobky z ovčieho, kozieho či kravského mlieka a mäsa od lokálnych výrobcov rastie. Dopyt je dokonca vyšší ako ponuka. Dôvody sú jasné - čerstvosť, kvalita, zachovaná biologická hodnota bez konzervantov a tiež ich známy pôvod.

Potvrdil nám to aj chovateľ oviec, samostatne hospodáriaci roľník Ing. Róbert Búci, ktorého sme v minulom týždni navštívili na ovčej farme Bukovina. Biele zlato v podobe ovčieho syra, bryndze či žinčice tu vyrába vo vlastnej mliekarničke len čisto z ovčieho mlieka a v obchode na farme hneď aj predáva. A nielen to - pridanou hodnotou, ktorú ponúka, je prehliadka gazdovského dvora - možnosť na vlastné oči vidieť jahniatka, baranov i ovečky, kŕmenie a dojenie, ochutnať čerstvo nadojené mlieko, syry.
„Predajňu sme otvorili v roku 2016, teraz ideme do tretej sezóny. Všetky naše mliečne výrobky, ktoré prinesieme na pult, predáme. Problém s odbytom nie je, práve naopak. Ľudia si už na ne zvykli. Pýtajú sa aj na iné potraviny – jahňacie mäso, vajcia, maliny, jablká,“ vymenúva chovateľ, ktorého farma sa nachádza v obci Bzenica - časť Bukovina v okrese Žiar nad Hronom, medzi pohoriami Vtáčnik a Štiavnické vrchy.
Areál farmy voľakedy patril Štátnemu majetku Hliník nad Hronom. Ten sa, ako aj mnohé ďalšie po revolúcii, rozpadol a dvor ostal prázdny. Kúpila ho istá súkromná drevárska firma, ktorá časom svoju činnosť ukončila a objekt 15 rokov chátral.

Celá reportáž je uverejnená v týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 5.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down